Στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε εκδώσει προειδοποίηση ασφαλείας για το το προσωπικό της. Σύμφωνα με την προειδοποίηση η πρεσβεία παρακολουθούσε “αναφορές ότι οι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για τη στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών”.

Ads

Η ανακοίνωση προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο «εκμεταλλεύτηκαν την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας για να παρουσιάσουν ότι η Αμερική  προσπαθεί να τρομάξει τους Ρώσους γράφουν οι New York Times». Και στις 19 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν χαρακτήρισε την προειδοποίηση “προφανή εκβιασμό” που έγινε με “πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας”.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει “καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί εμπλέκονται’’ στην επίθεση.” θα ήθελα να σας διαψεύσω αυτή την πρώιμη ώρα για οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία”.

Ads

Αλλά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters: “Σε ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον βγάζουν συμπεράσματα εν μέσω μιας τραγωδίας για την αθωότητα κάποιου;”. Η ίδια πρόσθεσε ότι αν η Ουάσινγκτον έχει πληροφορίες, θα πρέπει να τις μοιραστεί.

Ο Mykhailo Podolyak, ένας κορυφαίος σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, δήλωσε μέσω βίντεο ότι “η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση” με την επίθεση.