Πυροβολισμοί σημειώθηκαν την Παρασκευή (22/3) σε αίθουσα συναυλιών στα βορειοδυτικά της Μόσχας, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μμε. Ένοπλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άνοιξαν πυρ και σύμφωνα με τους ανταποκριτές υπάρχουν τουλάχιστον 40 νεκροί και 100 τραυματίες.

Ads

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στο κτίριο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

«Ειδικότερα άτομα με καμουφλάζ εισέβαλαν στο ισόγειο του Crocus City Hall και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Στη συνέχεια πέταξαν μια χειροβομβίδα ή μια βόμβα, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί νεκροί και τραυματίες», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα ξάπλωσε στο πάτωμα για να γλιτώσει από τους πυροβολισμούς, έμεινε εκεί για 15-20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω», αναφέρουν οι μαρτυρίες.

Ads

Δεκάδες βίντεο δείχνουν οπλισμένους άνδρες να εκτελούν κόσμο που προσπαθεί να διαφύγει από τον συναυλιακό χώρο.

Δείτε live εικόνα από τον χώρο της επίθεσης

Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές. Το ποιοι είναι οι δράστες και ποια τα κίνητρά τους παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα οι ένοπλοι ήταν «τουλάχιστον πέντε άτομα. Συμπεριφέρονται σαν προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι μαχητές. Καθώς μπήκαν στο κτίριο, σκότωσαν τους φρουρούς και τους ανθρώπους που στέκονταν στις πόρτες. Στη συνέχεια, η κύρια είσοδος αποκλείστηκε».

«Οι τρομοκράτες είναι οπλισμένοι με τουφέκια επίθεσης AKM. Ορισμένοι έφεραν φορτία με διάφορα πυρομαχικά. Τουλάχιστον δύο από τους επιτιθέμενους κουβαλούσαν σακίδια πλάτης, που ενδεχομένως περιείχαν βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν ανακοίνωσε ότι η πόλη βρίσκεται σε lockdown και την ακύρωση όλων των αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων για όλο το Σαββατοκύριακο.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας μετέδωσαν στις 9:25 μ.μ., πως οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη ενός υπόπτου, έξω από το Crocus, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο στα social media από τη στιγμή της σύλληψης.