Στις 29 Αυγούστου το Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης είχε την πληροφορία για την τοποθεσία «υπόπτου για τρομοκρατία με το ISIS, που οδηγούσε ένα λευκό Toyota Corolla». Οι χειριστές του drone και οι επικεφαλής τους εντόπισαν λευκό Toyota Corolla στην στοχευμένη περιοχή της Καμπούλ, και με συνοπτικές διαδικασίες έδωσαν την εντολή «πυρ».

Ads

Στο βίντεο, στο τέλος του κειμένου, προϊόν έρευνας των New York Times, μπορεί κανείς να δει τα πλάνα από την κάμερα του Drone αλλά και από κάμερες ασφαλείας κοντά στο σπίτι, όπου έγινε το χτύπημα.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν το χτύπημα, η επίσημη θέση του Πενταγώνου ήταν ότι «ανατρέψαμε ένα ακόμη σχέδιο των τρομοκρατών». Όμως αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστήριζαν πως η επιχείρηση ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.

Οι New York Times αποκάλυψαν, ύστερα από έρευνα, ότι το θύμα της επίθεσης, δεν ήταν κανένας τρομοκράτης του ISIS αλλά ο κ. Αχμάντι, ο επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ads

Το σπίτι του Αχμάντι δεν ήταν κρησφύγετο του ISIS αλλά τα γραφεία της οργάνωσης, το αυτοκίνητο του έτυχε να είναι ίδιο με εκείνο του υποτιθέμενου τρομοκράτη, τα μπιτόνια που κουβαλούσε δεν ήταν βόμβες, αλλά δοχεία νερού με τα οποία τροφοδοτούσε τη γειτονιά του, όπου υπήρχε βλάβη στο σύστημα ύδρευσης.

Μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της έρευνας των New York Times, το Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι το χτύπημα, που κόστισε τη ζωή δέκα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών, ήταν ένα «τραγικό λάθος», που οφειλόταν σε «βεβιασμένες αποφάσεις». Καμία πειθαρχική διαδικασία δε διατάχθηκε.