Επίσημη έρευνα σχετικά με τα παράπονα καταναλωτών για τα φρένα του μοντέλου Prius της Τοyota άρχισε σήμερα ο αμερικανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών.

Ads

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι έχει λάβει 124 παράπονα για προβλήματα στα φρένα επειδή οδηγοί έπεσαν σε λακκούβες ή πέρασαν πάνω από απότομες προεξοχές στους δρόμους, ενώ αναφέρθηκαν τέσσερις συγκρούσεις.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota έχει παραδεχτεί ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στο λογισμικό πρόγραμμα των φρένων του νέου Prius αλλά υποστηρίζει ότι θα διορθωθεί άμεσα. Την ίδια ώρα, εταιρία σημειώνει εκ νέου κέρδη, μετά τις περσινές ζημίες που προκλήθηκαν από την παγκόσμια ύφεση.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρίας, Hiroyuki Yokoyama, εντοπίστηκε το πρόβλημα στο λογισμικό του συστήματος των φρενών ABS και σχολίασε ότι «το ζήτημα αυτό δείχνει ότι είναι πιθανόν να έχουμε υστερήσει ως προς τα στάνταρντ που περιμένουν από εμάς οι πελάτες μας».

Ads

Η Toyota ανακάλεσε περισσότερα από 1.800.000 οχήματα από την Ευρώπη για ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε στα πεντάλ. Μόνο στην Βρετανία θα ανακληθούν 180.000. Η Toyota ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους οδηγούς για τα σχέδιά της για συγκεκριμένα βήματα στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να τους καθησυχάσει.

Νωρίτερα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ανακοίνωσε ότι σημείωσε κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Δήλωσε καθαρό εισόδημα 153 δισεκατομμύρια γιεν (1.68 δις δολάρια) ενώ πέρσι είχε σημειώσει ζημίες 164 δισεκατομμυρίων γιεν. Η εταιρία εντούτοις δηλώνει ότι αναμένει αύξηση στις πωλήσεις της.

Το περασμένο Νοέμβριο η Toyota προέβλεπε πωλήσεις 7.03 εκατ. οχημάτων και παρά το ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της από τα τεχνικά προβλήματα, πλέον υποστηρίζει ότι στο επόμενο οικονομικό έτος θα σημειώσει 7.18 εκατ. πωλήσεις.

Στο μεταξύ, η ανησυχία για την ασφάλεια των οχημάτων της εταιρίας, έχει προκαλέσει βουτιά στην μετοχή της, η οποία έχει αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου δεκαμήνου. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακαλέσει περισσότερα από οχτώ εκατομμύρια οχήματα 7 διαφορετικών μοντέλων (Aygo, iQ, Yaris, Auris, Corolla, Verso, Avensis) στην Ευρώπη λόγω προβλήματος με το πεντάλ του γκαζιού, ενώ στις ΗΠΑ ανακάλεσε οχήματα των μοντέλων RAV4, Corollas, Matrix, Avalons, Camrys, Highlander, Tundra, και Sequoia.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Μεταφορών Ray LaHood παροτρυνε τους οδηγούς οχημάτων της Toyota να σταματήσουν αμέσως να τα χρησιμοποιούν έως ότου διορθωθεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, όμως, ο κ. LaHood ανακάλεσε τη δήλωση αυτή, δηλώνοντας ότι επρόκειτο περί «εσφαλμένης διατύπωσης». «Αυτό που ήθελα να πω και αυτό που νόμισα ότι είπα ήταν ότι αν έχετε ένα τέτοιο αυτοκίνητο ή αν έχετε αμφιβολίες, πηγαίνετέ το στον αντιπρόσωπο και θα το διορθώσουν», είπε στους δημοσιογράφους.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του μελετά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Toyota για παραβιάσεις σε ζητήματα ασφαλείας, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει στην αυτοκινητοβιομηχανία εκατομμύρια δολαρίων.

Πάντως, ομαδική αγωγή κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέθεσαν κάτοικοι του Κολοράντο με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία γνώριζε εδώ και πολλά χρόνια τα προβλήματα που είχαν τα οχήματα που παρήγαγε. Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κολοράντο από τη δικηγορική εταιρεία Μπεργκ Σίμπσον Έλντριτζ Χερς και Ζαρντέν, εξ ονόματος ενός κατοίκου της πόλης Λέικγουντ που ζητά να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι του Κολοράντο που είχαν αγοράσει τέτοια οχήματα.