Επικίνδυνη είναι η κλιμάκωση στην πολύπαθη Συρία με τα αντίπαλα μέτωπα να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες και απειλούν με ολική σύρραξη. 

Ads

Τα ξημερώματα σημειώθηκε πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Χομς κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 μαχητές. Συριακό καθεστώς και Ρωσία χρέωσαν την επίθεση στο Ισραήλ, ενώ αντίστοιχα ΗΠΑ και Γαλλία δεν αποδέχτηκαν σχέση με το περιστατικό. Το Ισραήλ δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο. 

Στο μεταξύ χθες, υπήρξαν καταγγελίες για χημική επίθεση από το καθεστώς Άσαντ στη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Άσαντ είναι ο υπεύθυνος με τον Τραμπ να εξαπολύει απειλές, λέγοντας η Αμερική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση ως απάντηση. Ο Ντραμπ δηλώνει ότι θα λάβει αποφάσεις εντός 48 ωρών ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δεν αποκλείει τίποτα. Η ΕΕ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει. 

Το καθεστώς Άσαντ και η Μόσχα υποστήριξαν πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Ads

Σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι, οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 στην ανατολική Γούτα.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για τη χημική επίθεση. Ο ΟΑΧΟ «πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων μόλις δημοσιοποιήθηκαν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού. Επιπλέον στοιχεία θα συγκεντρωθούν «προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», πρόσθεσε.

Παράλληλα εννέα κράτη μέλη εκ των συνολικά 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί το σώμα εκτάκτως τη Δευτέρα για το ίδιο ζήτημα, ενώ η Ρωσία συγκάλεσε επίσης για τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια συνεδρίαση, όπου θα συζητηθούν οι επειλές για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. 

Λαβρόφ: Δεν βρήκαμε ούτε ίχνος χημικής ουσίας 

Για μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την πυραυλική επίθεση το αεροδρόμιο κοντά στη Χομς. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι Ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας. «Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (…) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.