Ένας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στις νέες πληροφορίες για χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στην ανατολική Γούτα, στη Συρία.

Ads

«Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξη στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

«Εξετάζουμε την επίθεση σε αυτό το σημείο», είπε και πρόσθεσε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

Στο ίδιο μήκος κύματος η ΕΕ καλεί την διεθνή κοινότητα να «αντιδράσει».

Ads

Διαψεύδουν Ρωσία – Δαμασκός

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε  πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς και οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Η συριακή κυβέρνηση, που διαψεύδει ότι ευθύνεται για την επίθεση, κατήγγειλε το ίδιο «ενοχλητικό τροπάρι», όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών (όπλων) είναι πλέον ένα ενοχλητικό τροπάρι και δεν είναι πειστικές, παρά μόνο για κάποιες χώρες που (…) στηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία» επισήμανε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Sana.

Την ίδια ώρα, το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, κατήγγειλε σήμερα ότι οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό εναντίον της Ντούμας, στην ανατολική Γούτα, είναι μια νέα «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησης.

«Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τους Αμερικανούς και ορισμένες δυτικές χώρες αποτελούν ένδειξη μιας νέας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης και του συριακού λαού και ένα πρόσχημα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, που σίγουρα θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.