Ο σκληροπυρηνικός ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, Χάσαν Μουσαϊμάα, επέστρεψε σήμερα στη χώρα του από τον Λίβανο όπου βρισκόταν εξόριστος. Οι φόβοι για πιθανή σύλληψη στο αεροδρόμιο της Μανάμα, δεν επιβεβαιώθηκαν και ο Μουσαϊμάα με την άφιξή του δήλωσε πως «θέλουμε πραγματικό σύνταγμα». Σημειώνεται ότι το καθεστώς έχει καλέσει την αντιπολίτευση σε «εθνικό διάλογο», ώστε να δοθεί τέλος στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, ωστόσο, ο διάλογος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι περιμένουν «διευκρινίσεις» από την κυβέρνηση.

Ads

«Είμαι εδώ ώστε να βεβαιωθώ ότι θα γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πλατεία και για να κάτσω μαζί τους και να συζητήσω», πρόσθεσε αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα.

Ο Μουσαϊμάα, που δικάστηκε ερήμην του με την κατηγορία ότι είχε συνωμοτήσει εναντίον της βασιλικής οικογένειας, είχε διαφύγει στο Λίβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δόθηκε χάρη από το βασιλιά στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ σήμερα χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από το παλιό γραφείο του πρωθυπουργού του Μπαχρείν σεΐχη Χαλίφα μπιν Σάλμαν αλ Χαλίφα φωνάζοντας «φύγε Χάμαντ». Ο σεΐχης Χαλίφα, θείος του βασιλιά, είναι σύμβολο της πολιτικής εξουσίας και του πλούτου της βασιλικής οικογένειας. Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της σουνιτικής δυναστείας αλ Χαλίφα που κυβερνά το κυρίως σιιτικό Μπαχρέιν εδώ και 200 χρόνια. Η αντιπολίτευση, που έχει έντονο το σουνίτικο στοιχείο, ζητά βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και μία «αληθινή» συνταγματική μοναρχία.

Ads

Για τον «εθνικό διάλογο», που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, ρωτήθηκε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μάταρ Μάταρ. «Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, διότι η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για πολιτικές μεταρρυθμίσεις». «Ο λαός πρέπει να έχει εγγυήσεις. Χρειάζονται διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα και τη διάρκεια» των συζητήσεων, πρόσθεσε ο Χαλίλ αλ Μαρζούκ, ένας άλλος βουλευτής του Wefaq, του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπεν Ίσα Αλ-Χαλίφα, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλάζοντας τις αναθέσεις πέντε υπουργών του οι οποίοι ωστόσο παραμένουν στην κυβέρνηση.