Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 24 συνελήφθησαν στη Μαδρίτη το βράδυ του Σαββάτου, μετά το τέλος των «Πορειών Αξιοπρέπειας», όπου συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί από διάφορα σημεία της χώρας, ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου θεωρούνται οι μεγαλύτερες από το 2012.

Ads

Στο τέλος των διαδηλώσεων, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις αρχές, 67 εκ των τραυματιών είναι αστυνομικοί. Επίσης, εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν 24 άτομα τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για υποκίνηση βίαιων επεισοδίων. 

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η αστυνομία προκάλεσε τα επεισόδια.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό απαιτώντας από τις τράπεζες να πληρώσουν για την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, παρά η κυβέρνηση να προβαίνει σε περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Ads

Επίσης, καλούσαν  τη συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας να μην αποπληρώσει το δημόσιο χρέος και αντ’ αυτού να καταπολεμήσει την ανεργία, η οποία ανέρχεται στο 26%. «Ψωμί, δουλειές και στέγαση για όλους», «Διαφθορά και κλοπή, σήμα κατατεθέν της Ισπανίας», έγραφαν άλλα πανό.

image
Φωτογραφία: Fernando Alvarado/EPA

«Είμαι εδώ γιατί έχω σιχαθεί αυτό το σύστημα που αποκαλούν δημοκρατία», δήλωσε ένας 58χρονος δάσκαλος ο μισθός του οποίου είπε πως μειώθηκε 20%. «Θέλω να αλλάξουν τα πράγματα», τόνισε.

Ένας 44χρονος επιχειρηματίας, είπε ότι κατέβηκε κι αυτός στον δρόμο «για να αγωνιστεί για το μέλλον των παιδιών του. Για αυτούς που είναι στην εξουσία είμαστε απλά αριθμοί. Εκτιμούν το χρήμα περισσότερο από τους ανθρώπους».

«Να μας δώσουν τα λεφτά που μας έκλεψαν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες», ανέφερε μια 48χρονη διαδηλώτρια. Η ίδια έχει ένα οικιστικό δάνειο που δεν έχει μπορέσει να εξυπηρετήσει εδώ και επτά μήνες.«Το σύστημα έχει χρεοκοπήσει και το πληρώνουμε πολύ ακριβά», πρόσθεσε.

image
Φωτογραφία: Fernando Alvarado/EPA

Η «πορεία για την αξιοπρέπεια» ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών που διέσχιζαν εδώ και ένα μήνα τη χώρα με στόχο να φτάσουν στη Μαδρίτη, να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές και να ζητήσουν «ψωμί, δουλειά, στέγη για όλους και όλες». Ορισμένες από τις ομάδες των διαδηλωτών περπάτησαν ή μετακινήθηκαν με αυτοκίνητα καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, από περιοχές από την Αστούριας στο βορρά ως την Ανδαλουσία στο νότο, για να φθάσουν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινωνικές δομές στη χώρα, λόγω των περικοπών της κυβέρνησης, «σύμφωνα με αυτά που ζητά η τρόικα». Την κινητοποίηση στήριξαν κόμματα της Αριστεράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάνω από 100 οργανώσεις πολιτών, ακόμη και το Πυροσβεστικό Σώμα.