Ads

Νεκρός είναι ο αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, ύστερα από επίθεση οργισμένων διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη. Ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία και σύμφωνα με τις πληροφορίες ο αμερικανός πρέσβης πέθανε από ασφυξία. Νεκροί είναι δύο ακόμα αμερικανοί, που συνόδευαν τον πρέσβη, αλλά και ένας υπάλληλος της πρεσβείας, του οποίου η εθνικότητα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα επεισόδια υπήρξαν και «δέκα θύματα» στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης. Ορισμένοι αστυνομικοί «σκοτώθηκαν στην αρχή της επίθεσης». Δείτε το βίνετο που προκάλεσε τις αντιδράσεις εναντίον των ΗΠΑ.  

 
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον ταινίας αμερικανικής παραγωγής που προσβάλει, όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, τον Μωάμεθ. Τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών περικύκλωσε το προξενείο στη Βεγγάζη.

Ανάλογες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Σημειώνεται πως η  αιγυπτιακή κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα την αντιισλαμική ταινία, χαρακτηρίζοντάς την «ανήθικη και προσβλητική», ζητώντας όμως ταυτόχρονα από τους Αιγύπτιους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».
 
«Η ταινία αυτή είναι προσβλητική για τον προφήτη και ανήθικη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ ο οποίος ζητά από τους Αιγύπτιους «να εκφράσουν το θυμό τους με αυτοσυγκράτηση».
 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα την Παρασκευή. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν σε «ειρηνικές διαδηλώσεις έξω από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Αιγύπτου». 

Ads

Οι αιγυπτιακές αρχές φέρονται να έχουν συλλάβει τέσσερις ανθρώπους που εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου εξακολουθούν να αναζητούν άλλους που σκαρφάλωσαν στον τοίχο που περιβάλει το κτίριο. Κάποιοι από αυτούς εισέβαλαν παράνομα στο συγκρότημα της πρεσβείας και κατέβασαν την αμερικανική σημαία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα, με την αστυνομία της Τυνησία να κάνει χρήση χημικών για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, που επιχειρούσαν να παραβιάσουν την πύλη της πρεσβείας. 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Wanis al-Sharif κατηγόρησε για την επίθεση τους οπαδούς του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, όπως αναφέρει το Al Jazeera, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να είχαν αποσύρει το προσωπικό τους από τη χώρα όταν ανακοινώθηκε η είδηση για διαδηλώσεις. «Ήταν λάθος τους που δεν πήραν προληπτικά μέτρα», τόνισε.
 
Παράλληλα, ο Wanis al-Sharif σημείωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν βαριά οπλισμένοι και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν.
 
Σημειώνεται πως ένας λίβυος αξιωματούχος υποστήριξε στο Reuters πως ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς και άλλοι τρεις υπάλληλοι είχαν φύγει τη νύχτα της Τρίτης από το προξενείο στη Βεγγάζη, αλλά το αυτοκίνητό τους δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν και επέστρεψαν.
 
Ο Λίβυος ηγέτης Μοχάμεντ Μαγκάριεφ ζήτησε συγγνώμη από την Ουάσινγκτον για την επίθεση. «Ζητούμε συγγνώμη από τις ΗΠΑ, το λαό και όλο τον κόσμο γι’αυτό που συνέβη», είπε.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mustafa Abu Shagur καταδίκασε την «την άνανδρη επίθεση στο προξενείο και τη δολοφονία του Στίβενς και των άλλων υπαλλήλων». Οι αρχές της Λιβύης αναφέρουν πως θα ανακαλύψουν τους δράστες και θα τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «εξωφρενική επίθεση» κατά του διπλωματικού προσωπικού και τόνισε πως «θα παράσχει όλους τους απαραίτητους πόρους για την προστασία του προσωπικού» τόσο στη Λιβύη όσο και σε άλλες διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν μεν τις μισαλλόδοξες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά είναι αντίθετες στην «ωμή βία» που προκάλεσε την δολοφονία του διπλωματικού. 

Τη «βαθιά» της λύπη εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και η Χίλαρι Κλίντον επισήμαναν πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Λιβύης δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την επίθεση. Την επίθεση καταδίκασε και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

«Διερωτώμαι, πώς συνέβη κάτι τέτοιο; Πώς μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο σε μια χώρα που βοηθήσαμε να απελευθερωθεί, σε μια πόλη που βοηθήσαμε να σωθεί από την καταστροφή; Το ερώτημα αυτό αντικατοπτρίζει πόσο περίπλοκος είναι ο κόσμος και σε τι σύγχυση βρίσκεται ορισμένες φορές», είπε η Κλίντον.
 
«Όμως, ακόμη και μέσα στη θλίψη μας, θα πρέπει να κάνουμε τη διάκριση. Ήταν μια επίθεση από μια μικρή και εξαγριωμένη ομάδα, όχι από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης», τόνισε. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένη», κάλεσε τις λιβυκές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των διπλωματών και των ξένων εργαζομένων στη Λιβύη, καταδικάζοντας την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη.
 


Η διαδήλωση διαμαρτυρίας αφορούσε τις σκηνές, διάρκειας 14 λεπτών, από ταινία αμερικανικής παραγωγής που σατιρίζει τον Μωάμεθ και κυκλοφόρησαν στο YouTube.
 
Παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, είναι ο Αμερικανός Σαμ Μπασίλ. Σε δηλώσεις του στο Associated Press, υποστήριξε ότι δεν περίμενε τέτοια αντίδραση, τόνισε πως λυπάται για την πρεσβεία και δήλωσε «έξαλλος» με τα όσα συνέβησαν.
 
Η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει ολόκληρη. Το βίντεο φέρεται να έχει προωθηθεί στο YouTube από τον Μόρις Σαντέκ, Χριστιανό Κόπτη που γεννήθηκε στην Αίγυπτο και ζει στις ΗΠΑ. Η ταινία ασχολείται επίσης και με την καταπίεση των Κοπτών στην Αίγυπτο.