Παγκόσμια καμπάνια με σκοπό να δημιουργηθεί τώρα ένας ανεξάρτητος μηχανισμός του ΟΗΕ «για να διερευνήσει και να διασφαλίσει τη λογοδοσία για τα πιο σοβαρά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου στο Ιράν» εγκαινίασε η Διεθνής Αμνηστία.

Ads

«Οι πανεθνικές διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της 22χρονης Mahsa Amini καταπνίγονται βάναυσα από τις ιρανικές αρχές. Καλέστε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση τώρα» αναφέρει στο κάλεσμά της η οργάνωση και προσθέτει:

«Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, η Ιρανή Κούρδισσα Mahsa Amini συνελήφθη στην Τεχεράνη από τη λεγόμενη “αστυνομία ηθών” του Ιράν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι την είδαν να ξυλοκοπείται βίαια μέσα σε βαν της αστυνομίας. Μέσα σε λίγες ώρες, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα και τρεις ημέρες αργότερα η 22χρονη πέθανε.

»Η “αστυνομία ηθών” υποβάλλει συστηματικά γυναίκες και κορίτσια σε αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση λόγω μη συμμόρφωσης με τους καταχρηστικούς και εξευτελιστικούς νόμους του Ιράν περί υποχρεωτικής κάλυψης που εισάγουν διακρίσεις. Ο θάνατος της Mahsa προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν. Οι διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με φονική καταστολή.

Ads

»Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει παράνομη βία. Έχουν ρίξει μεταλλικά σφαιρίδια σε διαδηλώτριες/-ωτές από κοντινή απόσταση, έχουν κάνει κατάχρηση δακρυγόνων και κανονιών νερού και έχουν χτυπήσει σοβαρά ανθρώπους με κλομπ. Από τον θάνατο της Mahsa, έχουμε καταγράψει τον θάνατο δεκάδων αντρών, γυναικών και παιδιών.

»Εκατοντάδες άλλα άτομα έχουν υποστεί οδυνηρούς και σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ατόμων που έχουν τυφλωθεί από το ένα ή και από τα δύο μάτια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη επειδή φοβούνται ότι θα συλληφθούν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης και άλλων επιπλοκών για την υγεία. Οι ιρανικές αρχές κλείνουν το διαδίκτυο για να κρύψουν τα εγκλήματά τους.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει κρίση ατιμωρησίας στο Ιράν και αυτό ενθαρρύνει τις ιρανικές αρχές να σκοτώνουν εκατοντάδες διαδηλώτριες/-ωτές, να βασανίζουν και να κακομεταχειρίζονται χιλιάδες άλλες/-ους τα τελευταία χρόνια χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες. Είναι καιρός τα κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα στο Ιράν.

Υπογράψτε την έκκληση και καλέστε τα κράτη να δημιουργήσουν τώρα έναν ανεξάρτητο μηχανισμό του ΟΗΕ για να διερευνήσει και να διασφαλίσει τη λογοδοσία για τα πιο σοβαρά εγκλήματα του διεθνούς δικαίου στο Ιράν.».