Ads

Ένοχος αποφάνθηκε ότι είναι ο 22χρονος σήμερα Mohammed Ajmal Kasab δικαστήριο της Ινδίας. Ο Kasab κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η «διεξαγωγή πολέμου κατά του κράτους», η οποία μπορεί να επιφέρει τη θανατική ποινή. Δυο ακόμα Ινδοί πολίτες οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν χάρτες της Βομβάης στους επιτιθέμενους εν τέλει απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Ο Kasab είναι ο μόνος από τους φερόμενους δράστες της επιθέσης που κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το τριήμερο μακελειό που κόστισε τη ζωή σε 166 ανθρώπους στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ινδίας. Οι υπόλοιποι 9 δράστες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις. Το δικαστήριο πρόκειται να ανακοινώσει την ποινή για τον 22χρονο αύριο, Τρίτη.

Η δίκη διεξάχθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την αστυνομία να έχει στήσει οδοφράγματα γύρω από το δικαστήριο. Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση παροτρύνοντας τους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη τη Δευτέρα, ενώ αυξήθηκαν και οι αστυνομικές περιπολίες στην πόλη.

Ads

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Kasab συνελήφθη να οδηγεί κλεμμένο αυτοκίνητο λίγο μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2008 και του ασκήθηκαν κατηγορίες για τουλάχιστον 300 αδικήματα.

Οι διωκτικές αρχές παρουσίασαν σειρά αποδείξεων στην δίκη που κράτησε περίπου 7 μήνες, μεταξύ των οποίων δακτυλικά αποτυπώματα, δείγμα DNA, υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και φωτογραφίες που σύμφωνα με τις αρχές δείχνουν τον κατηγορούμενο να κουβαλάει ένα αυτόματο όπλο.

Ο Kasab αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες, στη συνέχεια δήλωσε ένοχος και ακολούθως αναίρεσε την δήλωση ενοχής, υποστηρίζοντας ότι τον παγίδευσε η αστυνομία. Τριάντα-πέντε ακόμα άνθρωποι κατονομάστηκαν από τις αρχές ως συνεργοί στην υπόθεση, με 7 από αυτούς να δικάζονται στο Πακιστάν. Μεταξύ των υπόπτων που δικάζονται εκεί συγκαταλέγεται και ο ιδρυτής της οργάνωσης Lashkar-e-Taiba, την οποία η Ινδία κατηγορεί ότι σχεδίασε τις επιθέσεις.

Η πακιστανική κυβέρνηση ζήτησε τον περασμένο μήνα από την Ινδία την έκδοση του Kasab και ενός συγκατηγορούμενού του, αλλά η κυβέρνηση της Ινδίας δεν απάντησε στο αίτημα.