Το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Ads

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους. «Αυτά είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να ακούσουμε», δήλωσε ο William Gruber, αντιπρόεδρος της Pfizer για τις κλινικές έρευνες των εμβολίων και την ανάπτυξή τους.

Οι δοκιμές που έγιναν από τις δύο εταιρείες είναι μεταξύ των δέκα υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες προβλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα παράδοσης έως και 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου στον κόσμο το 2020 και μέχρι 1,3 δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021. Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο. 

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters. Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

Ads

Η σημερινή ανακοίνωση δεν συνεπάγεται ότι το εμβόλιο αναμένεται άμεσα: αυτή η ενδιάμεση ανάλυση, από μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης κατέγραψε 94 μολύνσεις μέχρι σήμερα, σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 44.000 άτομα στις ΗΠΑ και ακόμα πέντε χώρες. Η Pfizer δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτές τις περιπτώσεις και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα ποσοστά της αρχικής προστασίας μπορεί να αλλάξουν μέχρι η έρευνα να φθάσει στο τέλος της. H αποκάλυψη τόσο πρώιμων δεδομένων είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, ωστόσο αντανακλά και την παγκόσμια αγωνία για το εμβόλιο που θα μπορούσε να μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα στην πανδημία του κορονοϊού. 

«Ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 ενδέχεται να κυκλοφορήσει έως τον Μάρτιο του 2021 για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, το οποίο μαζί με άλλες προόδους θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Μπρους Eΐλουάρντ, υποδιευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για τον Covid, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Pfizer. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, πρόκειται για προσωρινά αποτελέσματα… όμως πρόκειται για πολύ θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενα, να δώσουν πολλές ελπίδες, σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα προχωράμε μπροστά», σχολίασε ο Έλγουορντ στην ετήσια γενική συνέλευση του ΠΟΥ στην οποία πήραν μέρος τα 194 μέλη του οργανισμού.

Ως «ενθαρρυντική» έκρινε την ανακοίνωση και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter σχολίασε: «Χαιρετίζουμε τα ενθαρρυντικά νέα σχετικά με το εμβόλιο που προέρχεται από τις Pfizer και BioNTech και χαιρετίζουμε όλους τους επιστήμονες και εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο που αναπτύσσουν νέα εργαλεία, χρήσιμα και αποτελεσματικά, για να νικήσουμε την Covid-19. Ο κόσμος γνωρίζει μια καινοτομία και μια επιστημονική συνεργασία χωρίς προηγούμενο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία».

«Αυτό το νέο αναμένεται να ενθαρρύνει όλους εκείνους που αναπτύσσουν εμβόλια COVID19 να συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές. Ο κόσμος έχει ανάγκη πολλά ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά εμβόλια για να βάλει τέλος σε αυτήν την επιδημία», ήταν το σχόλιο της επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, Σουμίγια Σουαμινατάν, σε δικό της tweet με την ίδια να συμπληρώνει πως ο οργανισμός διαδραματίζει ρόλο – κλειδί κυρίως σε ό,τι αφορά όρους εναρμόνισης πολιτικών και κανονισμών.