Κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις σε δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης πρόσεφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία, όπου οι  βίαιες ταραχές να έχουν επεκταθεί σε ακόμη 11 πόλεις της χώρας πέραν του Κιέβου. Νωρίτερα, περίπου 100 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το κτήριο του υπουργείου Ενέργειας στο κέντρο του Κιέβου, ενώ ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί την Τετάρτη σε βίαια επεισόδια ανάμεσα στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ads

Ειδικότερα, στον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενγιουκ προσφέρθηκε να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα και στον Βιτάλι Κλίτσκο, έναν γνωστό διεθνώς πυγμάχο, η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για ανθρωπιστικά θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Η εν λόγω ανακοίνωση ήρθε λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές για να αναζητήσουν έναν τρόπο διευθέτησης της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Εάν ο Γιάτσενγιουκ αποδεχθεί την προσφορά αυτή ο πρόεδρος είναι έτοιμος να αποδεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επιπλέον, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της Ουκρανίας για να μειωθούν οι εξουσίες του, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας. 

Ads

Σημειώνεται ότι ο Γιάτσενγιουκ, ο επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλιας Τιμοσένκο, όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, αξίωνε την τροποποίηση του Συντάγματος.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Εντουάρντ Σταβίτσκι, στο Reuters «έγινε απόπειρα κατάληψης του κτηρίου (του υπουργείου). Περίπου 100 ένοπλοι διαδηλωτές εισέβαλαν (στο κτήριο). Τους συνάντησα και τους είπα ότι αν δεν εγκατέλειπαν ειρηνικά το κτήριο τότε θα κατέρρεε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Υποχώρηση Γιανουκόβιτς και μια «εύθραυστη ανακωχή»

Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν το κτήριο, αλλά όπως ενημερώθηκε παρέμειναν έξω από αυτό και εμποδίζουν την είσοδο. «Αυτό που συμβαίνει είναι μία ευθεία απειλή προς ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας», υποστήριξε ο Σταβίτσκι.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός μεγιστάνας Ρινάτ Αχμέτοφ -ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα και υποστηρικτής του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς-χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφυγή στη βία και δήλωσε ότι η μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση είναι οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, οι ταραχές στη χώρα έχουν επεκταθεί και σε πόλεις πέραν του Κιέβου, ενώ ένας εκ των τριών κύριων επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο, διεμήνυσε πως μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι πλέον η παραίτηση του ίδιου του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Στο Κίεβο, πριν την ανατολή του ηλίου, οργισμένοι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά της Αστυνομίας, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Πολλοί διαδηλωτές οδηγήθηκαν στο αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που έχουν στήσει κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στη δυτική πόλη του Ιβάνο-Φρανκίβσκ, περίπου 1.500 διαδηλωτές κατέλαβαν το τοπικό κυβερνείο και απαιτούν την άμεση παραίτηση του κυβερνήτη. Στο Τσερνίβστι, στη δυτική Ουκρανία, διαδηλωτές εισέβαλαν στο εκεί κυβερνείο παρά την αντίσταση της Αστυνομίας.Παράλληλα, στην πόλη Λβίβ, προπύργιο των φιλοδυτικών, οι αντικυβερνητικοί έστησαν οδοφράγματα γύρο από το γραφείο του κυβερνήτη που κατέλαβαν την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, πρόεδρος Γιανούκοβιτς υποσχέθηκε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αμνήστευση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που δεν έχουν διαπράξει «σοβαρά εγκλήματα», και τροποποίηση των αμφιλεγόμενων νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Πάντως, προειδοποίησε πως είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει «κάθε έννομο μέσο» εάν δεν επιτευχθεί κάποια λύση μέσω διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ημέρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αμερικανοί διπλωμάτες είχαν συνομιλίες με τον Γιανούκοβιτς, σε μια προσπάθεια να τον πιέσουν να εγκαταλείψει τη βία, να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των διαδηλωτών και να προωθήσει δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, όταν ο Γιανουκόβιτς πάγωσε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ ευνοώντας στενότερους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα. Την οργή των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες η εφαρμογή ενός νόμου κατά των διαδηλώσεων πυροδοτώντας νέο κύμα διαμαρτυριών.