Ανασχηματισμό και αλλαγές του νόμου για περιορισμό των διαδηλώσεων, με αφορμή τον οποίο ξέσπασε και το νέο κύμα βίαιων συγκρούσεων στην Ουκρανία, υποσχέθηκε ο πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ads

 
«Στις 28 Ιανουαρίου θα υπογραφεί διάταγμα για τον ανασχηματισμό ώστε να σχηματιστεί μια κατάλληλη κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος την Παρασκευή ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης που ήταν η απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, να σταματήσει αυτή η βία» σημείωσε.
 
Σχετικά με τις αλλαγές στο νόμο για περιορισμό διαδηλώσεων, ο Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε πως «ειδικοί θα ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα και μαζί με την αντιπολίτευση θα αποφασίσουν τις αλλαγές που θα ψηφιστούν στο κοινοβούλιο». Επιπλέον ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως θα απελευθερωθούν όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων στο κέντρο του Κιέβου, ενώ θα περιορίσει τις ποινές για όσους συνελήφθησαν για βίαια επεισόδια.
 
Μάλιστα δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει αμνηστία σε όσους έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εφ’ όσον δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.
 
Την ίδια στιγμή στο κέντρο του Κιέβου επικρατεί μια εύθραυστη ανακωχή με χιλιάδες διαδηλωτές ωστόσο να παραμένουν πίσω από φλεγόμενα οδοφράγματα στην πλατεία Ανεξαρτησίας που αποτέλεσε και την «καρδιά» του αντικυβερνητικού κινήματος από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε το «κίνημα της Ευρώπης». Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος γύρος συγκρούσεων σημειώθηκε μετά την απόφαση της Ουκρανικής κυβέρνησης να τερματίσει τις συνομιλίες σχετικά με εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη και να στραφεί προς τη Ρωσία.
 
Οι συνομιλίες της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση θα συνεχιστούν και όσο αυτές διαρκούν έχει κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός». Σημειώνεται πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Φωτογραφίες και βίντεο αποκαλύπτουν την έκταση της βίας με άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις και ένοπλους διαδηλωτές. Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει για την βία ακροδεξιές ομάδες (φωτογραφίες δείχνουν νεοναζί ανάμεσα στο πλήθος) που έχουν παρεισφρύσει στο πλήθος, ενώ αναλυτές κάνουν λόγο για «παιχνίδι με τη φωτιά».
 
Οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Στο Κίεβο την Παρασκευή δεν σημειώθηκαν νέα επεισόδια, ωστόσο τα οδοφράγματα ενισχύονται, ενώ νέα στήνονται σε άλλες πόλεις. (Με κόκκινες σημαίες οι πόλεις που έχουν στηθεί οδοφράγματα – Με πράσινες οι περιοχές που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις).

image