Μία πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτικό κοιτώνα στο κέντρο της Άγκυρας. Το σημείο είναι πολύ κοντά στο γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ απέχει μόλις 300 μέτρα από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ads

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί  28 νεκροί και περισσότεροι από 60 τραυματίες. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες είανι σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για οργανωμένο χτύπημα με παγιδευμένο όχημα, το οποίο είχε ως στόχο στρατιωτικά λεωφορεία που εκείνη την ώρα περνούσαν από το σημείο. Λίγο μετά την έκρηξη η αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε και δεύτερη, ελεγχόμενη.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν ενημερωτικό μπλακ-άουτ, απαγορεύοντας στα ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες για το χτύπημα πέραν των επίσημων ανακοινώσεων.

Ads

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ δεν αποκλείεται η επίθεση να σχετίζεται με την κλιμάκωση των βομβαρδισμών κατά κουρδικών στόχων στη Συρία, αλλά και της κλιμάκωσης των αστυνομικών επιχειρήσεων εναντίον των κούρδων της νοτιανατολικής Τουρκίας. Οι διαρροές των τουρκικών αρχών δείχνουν το ΡΚΚ ως υπεύθυνο.

Ερντογάν: Εξαντλείται η υπομονή μας

«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας, η οποία δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα.

«Τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας», διαμήνυσε ο Τόυρκος πρόεδρος.

«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», ανέφερε στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

Δεν πάει στις Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέφερε ότι πρόκειται για «πράξη τρομοκρατίας», ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέβαλε το προγραμματισμένο του ταξίδι για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Λόγω της επιβεβλημένης απουσίας του Τούρκου πρωθυπουργού, η μίνι Σύνοδος Κορυφής που θα γινόταν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της Ε.Ε. για την υποδοχή προσφύγων από την Τουρκία, ακυρώθηκε.

ΒΙΝΤΕΟ από το σημείο: 

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=PYPzic_orYQ]

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=lM34WkyBuMU]
 
Οι πρώτες φωτογραφίες

image

image

image

image

image