Το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll, μία πρωτιά που δεν του εγγυάται πάντως την επιστροφή στην εξουσία.

Ads

Το κόμμα του Μπορίσοφ εξασφαλίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 25% των ψήφων, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η κεντρώα παράταξη του Κίριλ Πετκόφ, που συγκεντρώνει το 19%.

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό 25%, όπως και τον Νοέμβριο 2021.

Ενισχυμένος από την εμπειρία του έπειτα από μία δεκαετία στην εξουσία, ο Μπόικο Μπορίσοφ υποσχέθηκε ότι «θα νικήσει το χάος». Πολλοί Βούλγαροι θεωρούν ότι είναι το «μικρότερο κακό» και επενδύουν στο ότι μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τα δυτικά και τα ρωσικά συμφέροντα. 

Δυσκολία στον σχηματισμό κυβέρνησης

Ωστόσο, το 2020 υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του και κατά της διαφθοράς με τον Μπορίσφο να φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί να βρει εταίρους για να κυβερνήσει, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέσθηκε «την λογική» απέναντι στους άλλους πολιτικούς και δήλωσε ανοικτός σε όσους υπερασπίζονται «την θέση της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ».

Ο πολιτικός του αντίπαλος και πρώην πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ έχει ήδη αρνηθεί οποιαδήποτε συμμαχία με τον Μπορίσοφ.

Ωστόσο, ο Πετκόφ μαζί με τους δύο συμμάχους του, τους Σοσιαλιστές (11%) και την Δημοκρατική Βουλγαρία (8%) «δεν διαθέτουν αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση», σύμφωνα με την αναλύτρια του ινστιτούτου Alpha Research Μποριάνα Ντιμιτρόβα, η οποία προβλέπει μακρές διαπραγματεύσεις και δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για την προοπτική σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

Αλλο σενάριο θα ήταν η συμμαχία του Gerb με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL (12%-14%) και με τους υπερεθνικιστές της παράταξης Vazrajdane που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

«Ενας συνασπισμός μαθηματικά εφικτός, αλλά κοινωνικά μη αποδεκτός» λόγω των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις τρεις παρατάξεις, λέει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα.