Ένας αστροναύτης της NASA και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες επέστρεψαν στη Γη την Τετάρτη (27/9) μετά από ένα χρόνο «εγκλωβισμού» στο Διάστημα.

Ads

Το τρίο προσγειώθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Καζακστάν, με μια κάψουλα Σογιούζ, η οποία επιστρατεύτηκε εσπευσμένα ως αντικατάσταση, αφού το αρχικό τους όχημα χτυπήθηκε από διαστημικά σκουπίδια και έχασε όλο το ψυκτικό του υγρό ενώ ήταν συνδεδεμένο με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η αποστολή των 180 ημερών μετατράπηκε σε παραμονή 371 ημερών.

EPA/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο Αμερικανός Φρανκ Ρούμπιο κατέχει πλέον το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαστημικής πτήσης των ΗΠΑ – αποτέλεσμα της παρατεταμένης παραμονής. Ο Ρούμπιο ξεπέρασε κατά δύο εβδομάδες την παραμονή του Μαρκ Βάντε Χέι στο Διάστημα, ο οποίος κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ «αντοχής» της NASA για μία μόνο διαστημική πτήση.

Ads

Η Ρωσία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 437 ημερών, το οποίο σημειώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

«Ο Σεργκέι Προκόπιεφ και ο Ντμίτρι Πετέλιν πέρασαν στο διάστημα 370 ημέρες, 21 ώρες και 22 λεπτά, δηλ. την πιο μακρά πτήση στο πλαίσιο του προγράμματος του ISS», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Roscosmos.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον, έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή στη διερεύνηση του Διαστήματος».

«Ο Φρανκ Ρούμπιο ολοκλήρωσε το ταξίδι του των 371 ημερών στο διάστημα, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ της πιο μακράς διαστημικής πτήσης που πραγματοποίησε μονομιάς Αμερικανός αστροναύτης. Καλωσήλθες στο σπίτι, Φρανκ!» έγραψε στο Twitter/X.

Ο 47χρονος Ρούμπιο, στρατιωτικός γιατρός και πιλότος ελικοπτέρου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ να παραμείνει ένα ολόκληρο έτος στο Διάστημα, αν του το ζητούσαν εξαρχής. Ο Ρούμπιο είχε δηλώσει ότι η ψυχολογική πτυχή της παραμονής στο Διάστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν πιο δύσκολη από ό,τι περίμενε.

Ήταν η πρώτη διαστημική πτήση για τον Ρούμπιο και τον Πετέλιν, 40 ετών, μηχανικό. Ο Προκόπιεφ, 48 ετών, μηχανικός και πιλότος, έχει πλέον πραγματοποιήσει δύο μακρόχρονες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έχουν διανύσει 253 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την εκτόξευση από το Καζακστάν τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου σχεδόν 6.000 φορές.

https://www.youtube.com/watch?v=4me56nMpyow&ab_channel=GuardianNews

*Με πληροφορίες από Guardian