Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της «απροσδόκητης ισχύος της αμερικανικής οικονομίας» και των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης στην Κίνα.

Ads

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 3,1% το 2024, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εκτίμησή του τον Οκτώβριο, και ακολουθείται από επέκταση 3,2% το 2025.

Οι μεγάλες οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, έχουν επίσης καλύτερες επιδόσεις από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι υπάρχει πλέον μειωμένη πιθανότητα της λεγόμενης «σκληρής προσγείωσης», μιας οικονομικής συρρίκνωσης μετά από μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης, παρά τους νέους κινδύνους από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Ads

Προβλέπει ανάπτυξη φέτος 2,1% στις ΗΠΑ, 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ιαπωνία και 0,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων το τέταρτο τρίμηνο, με ανάπτυξη 3,3%.

Η Κίνα αντιμετώπισε μια σειρά από ζητήματα κατά το τελευταίο έτος, συμπεριλαμβανομένης της απογοητευτικής ανάκαμψης των δαπανών μετά την πανδημία, των ανησυχιών για τον αποπληθωρισμό και της συνεχιζόμενης κρίσης στον τομέα των ακινήτων. Η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πλήθος μέτρων τόνωσης της οικονομίας ως απάντηση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ παραμένουν κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης μεταξύ 2000 και 2019, ο οποίος ανέρχεται σε 3,8%. Τα υψηλότερα επιτόκια, η απόσυρση ορισμένων προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν, ανέφερε.