Η ΕΕ δεν πρέπει να φανεί ότι διαφωνεί στο θέμα της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός της Ρώσων τουριστών, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας τις χώρες μέλη να βρουν κοινό έδαφος.

Ads

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία και σε μια πολιτική απόφαση», επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα.

«Θα εργαστώ για την ενότητα (…) Δεν έχουμε το περιθώριο να φανεί ότι διαφωνούμε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αφορά τις σχέσεις μεταξύ λαών, μεταξύ της ρωσικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του Μπορέλ συνιοστά μία προσπάθεια να προλάβει την διεύρυνση του νέου διχασμού στην ΕΕ με αφορμή τις βίζες στους Ρώσους τουρίστες.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έθεσε το ζήτημα της απαγόρευσης της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες στην ΕΕ, με ορισμένα κράτη – μέλη να τάσσονται υπέρ.

Επί του παρόντος, μεμονωμένα κράτη-μέλη -περιλαμβανομένων Πολωνίας, Τσεχίας, καθώς και των χωρών της Βαλτικής- έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βραχυπρόθεσης βίζας σε Ρώσους υπήκοους.

Η Εσθονία, η Φινλανδία και η Λετονία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των χωρών που ζητούν να επιβληθεί πανευρωπαϊκή απαγόρευση στην έκδοση θεωρήσεων, προσκρούοντας στην ξεκάθαρη αντίθεση της Γερμανίας που συνοψίζεται στη δήλωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι «αυτός δεν είναι ο πόλεμος του ρωσικού λαού, είναι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Κοινό μέτωπο με την Γερμανία υπέρ της βίζας στους Ρώσους συγκροτεί η Γαλλία. Οι δύο χώρες διένειμαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση  κοινό έγγραφο θέσεων.

«Πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίων», σημειώνεται στο κείμενο που διένειμαν οι υπηρεσίες της Ανναλένας Μπέρμποκ και της Κατρίν Κολονά στα υπουργεία Εξωτερικών των υπολοίπων 25 κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων που διεξάγεται στην Πράγα.

Με την γερμανική θέση συντάσσεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχει επικαλεστεί σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Politico.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η Κύπρος, με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία, Κορνήλιο Κορνηλίου, να επισημαίνει ότι στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και είναι «σε αντίθεση των δικών μας αρχών να απαγορεύσεις καθολικά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκέπτονται κράτη-μέλη της ΕΕ».

Από πλευράς Κομισιόν επισημαίνεται ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν ή μη την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες για το χώρο Σένγκεν, ωστόσο Ταλίν και Ελσίνκι επιμένουν να τεθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση ζητά και η Δανία, η οποία τηρεί στάση αναμονής χωρίς να έχει τοποθετηθεί σχετικά.

H Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να μειώσει κατά το ήμισι τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες. Σήμερα επιτρέπεται η κατάθεση 1.000 αιτήσεων ημερησίως, όμως από την 1η Σεπτεμβρίου θα περικοπούν σε 500 -και από αυτές μόνοι οι 100 θα αφορούν σε τουριστική βίζα, κατά δήλωση του γενικού διευθυντή προξενικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τζέζι Τάνερ, στο CNNi.

Σε πιο σκληρή γραμμή, η Εσθονία πέραν της πλήρους απαγόρευσης των θεωρήσεων εισόδου, ανακάλεσε και τις βίζες που είχαν ήδη εκδοθεί -με την ανάκληση να «αγγίζει» έως και 50.000 άτομα, κατά το πρακτορείο Reuters.