Την δεκαετία του 2000 ήταν ένα πολύ συχνό φαινόμενο για τους pop star της εποχής, ειδικά αυτούς που σχετίζονταν με την Disney, να φορούν δαχτυλίδια «αγνότητας», τα οποία έδειχναν στο κοινό πως οι νεαροί stars δεν θα είχαν σεξουαλική επαφή με άτομο μέχρι να το παντρευτούν.

Ads

Η τάση αυτή φαινομενικά πυροδοτήθηκε από την Jessica Simpson, η οποία περίμενε μέχρι να παντρευτεί τον Nick Lachey για να έχουν ευρύτερη σεξουαλική επαφή. Πολλοί stars της εποχής  είχαν σαν κοινό χαρακτηριστικό την ειλικρινή δέσμευσή τους στην «αγνότητα». Μια υπόσχεση που αντιπροσωπεύεται φυσικά από ασημένια δαχτυλίδια «αγνότητας», πολλά από τα οποία έγραφαν “true love waits”. 

«Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως το κορίτσι που κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει, που κανείς δεν μπορεί να κρατήσει στα χέρια του», είπε η έφηβη Miley Cyrus στο TV Guide το 2008..

Η Selena Gomez, η σταρ του Disney Channel’s Wizards of Waverly Place φόρεσε επίσης ένα δαχτυλίδι «αγνότητας», μιλώντας ειλικρινά για την απόφασή της σε μια συνέντευξη του 2008 στο Extra. «Είπα, “Μπαμπά, θέλω ένα δαχτυλίδι υπόσχεσης”», θυμάται η τότε 18χρονη ηθοποιός. «Πήγα στην εκκλησία και με ευλόγησαν . Στην πραγματικότητα ο πάστορας με χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για άλλα παιδιά», συνέχισε. «Θα κρατήσω την υπόσχεσή μου στον εαυτό μου, στην οικογένειά μου και στον Θεό» τόνισε στην συνέχεια της συνέντευξης.

Ads

Αλλά δεν ήταν μόνο τα κορίτσια. Οι Jonas Brothers ενσάρκωσαν με χαρακτηριστικό τρόπο την «αγνότητα» τους. Μεγαλώνοντας ως παιδιά πάστορα στο Wyckoff του New Jersey, ο Kevin και ο Joe Jonas – τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια – άρχισαν να φορούν δαχτυλίδια αγνότητας πριν γίνουν διάσημοι.

«Ξεκίνησε όταν ήμουν πολύ νέος», θυμάται ο Τζο σε ένα προσωπικό δοκίμιο του 2013 που έγραψε για το Vulture. «Πρέπει να ήμουν 10 ή 11. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που κάνουν οι άνθρωποι σε μερικές εκκλησίες που ονομάζεται True Love Waits, όπου περιμένεις τον γάμο για να κάνεις σεξ. Ο Κέβιν και εγώ αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε — ο Νικ το δοκίμασε αργότερα», εξήγησε, αναφερόμενος στον μικρότερο αδερφό του, ο οποίος ήταν επίσης στο συγκρότημα.

Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητά τους ως είδωλα του Disney Channel με εκατομμύρια θαυμαστές έφηβους να τους λατρεύουν, η αφοσίωση των αδελφών Jonas στην αποχή από τις σεξουαλικές επαφές συχνά κυριαρχούσε στις συνεντεύξεις.

Ο Τζο Τζόνας είχε δηλώσει για το ασημένιο δαχτυλίδι του ότι είναι «υπόσχεση στον εαυτό μας και στον Θεό ότι θα μείνουμε αγνοί μέχρι τον γάμο».

«Έφτιαξα το δικό μου στο Disney World», είχε δηλώσει ο Νικ, δείχνοντας το δαχτυλίδι του και πρόσθεσε ότι «Είναι πολύ φοβερό».

Η «συνταγή» της Disney

Με αυτή την ορδή εφήβων ειδώλων να διακηρύσσουν περήφανα την αγνότητά τους, η Disney φαίνεται ότι παρουσίαζε αυτήν την εικόνα για να διατηρήσει την παιδικότητα των stars οι οποίοι μεγάλωναν και είχαν μία συγκεκριμένη εικόνα προς τους θαυμαστές τους, μία εικόνα που θα ενέκριναν και οι συντηρητικοί γονείς.

Ο Tyler Bickford, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ που έγραψε το «Schooling New Media. : Η Μουσική, η Γλώσσα και η Τεχνολογία στην Παιδική Κουλτούρα » το 2018 είχε δηλώσει ότι «Η Disney ανέπτυξε μια μορφή μουσικής και εικόνας των ειδώλων της που πραγματικά λειτουργούσε γι ‘αυτήν κερδοφόρα, και στη συνέχεια την έκανε τόσο γιγαντιαία στον χώρο του μάρκετινγκ που ήταν αναπόφευκτο να το ακολουθήσει και η υπόλοιπη μουσική βιομηχανία».

Ενώ στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «Αν πρόκειται να αντιγράψετε το Radio Disney και να είναι η βάση αυτού που παράγετε, πρέπει να προσέξετε και άλλα πράγματα όπως η σεξουαλική ανωριμότητα , σωστά; Και το κάνετε αυτό με τα δαχτυλίδια αγνότητας και τα επαγγέλματα αγνότητας».

Ουσιαστικά αυτή η τακτική είχε ξεκινήσει από star όπως η Britney Spears, η Christina Aguilera και ο Justin Timberlake.

Οι «επαναστάτες» και η απενοχοποίηση της σεξουαλικότητας

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση φαινομενικά απέτυχε στην συνέχεια. Μια επιθετική απομάκρυνση από τους Spears, Aguilera και Timberlake, οι οποίοι προκάλεσαν οργή σε πολύ κόσμο εκείνη την εποχή μετά την ενσωμάτωση ορισμένων θεματικών για ενήλικες στη μουσική τους λίγο μετά την αποχώρησή τους από τη Disney.

Η Britney Spears με το τραγούδι «…Baby One More Time» όπου και εμφανίζεται με σχολική φούστα και πουκάμισο δεμένο κόμπο και η Christina Aguilera με το τραγούδι Dirty όπου εμφανίζεται με μαγιό και τραγουδά ότι «Θέλει να είναι άτακτη» είναι μία ένδειξη για την καταπίεση που ίσως τους προκαλούσε η εικόνα που ήθελε να προβάλλουν η Disney με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν αργότερα να την αλλάξουν και με τον τρόπο τους να απενοχοποιήσουν την σεξουαλικότητα. Μελλοντικό παράδειγμα αποτελεί και η Miley Cyrus με την σχεδόν γυμνή φωτογράφιση της στο Vanity Fair το 2008 ή αργότερα με την γυμνή της εμφάνιση στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού Wrecking Ball.

Ως αναφορά την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της Disney για την αγνότητα των ειδώλων της ο Nick Jonas, το νεότερο μέλος των Jonas Brothers, λέει ότι ένιωθε άβολα που το θέμα αυτό, πριν καν φτάσει στην εφηβεία, υπήρχε ήδη ως εθνικό θέμα συζήτησης.

Όμως ακόμη και οι «σκληροπυρηνικοί» jonas Brothers είχαν δηλώσει αργότερα στον παρουσιαστή του The Late Late Show, Τζέιμς Κόρντεν το 2019 πως «Μεγαλώσαμε σε μια εκκλησία και ο μπαμπάς μας ήταν πάστορας, οπότε ήταν φυσικό για όλους με τους οποίους μεγαλώσαμε να περάσουν από αυτό, να πάρουν ένα δαχτυλίδι αγνότητας και να πουν “Θα περιμένω τον κατάλληλο άνθρωπο” άλλοι άνθρωποι θα έλεγαν “θα περιμένω μέχρι τον γάμο”. Όταν είσαι όμως 15, 16 ετών και αρχίζεις να βγαίνεις ραντεβού λες, “Περίμενε ένα λεπτό. Τι είπα ότι θα κάνω;”».

Φαίνεται πως η Disney επέλεγε να προωθεί αυτή την εικόνα αγνότητας για τους stars των παιδικών σειρών και ταινιών που παρήγαγε με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά καθώς μεγαλώνουν να νιώθουν μία καταπίεση, ενώ βρίσκονταν και σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς τα μίντια ασχολούνταν συνεχώς με αυτό το θέμα, πράγμα που προωθούσε ακόμη περισσότερο την Disney και τις παραγωγές της. Αργότερα, βέβαια οι περισσότεροι από τους stars έδειξαν με τον τρόπο τους (όπως η Spears και η Aguilera) η με δηλώσεις την «φυλακή» στην οποία βρίσκονταν.