Πανελλαδική δημοσκόπηση που διερευνά τις απόψεις που επικρατούν  για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρόλο και τη συμβολή των ΜΜΕ στη γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων, το βαθμό ικανοποίησης από τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, καθώς και την αξιολόγηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Prorata, για λογαριασμό της Left.

Ads

Τα ευρήματα που προκύπτουν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεταξύ άλλων αποτυπώνουν τη θετική άποψη της πλειονότητας των Ελλήνων (61%) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ισχυρό ρεύμα ευρωσκεπτικισμού (37%) που αντιμετωπίζει αρνητικά την Ενωμένη Ευρώπη. Οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες (59%) συμμερίζονται την άποψη ότι η χώρα έχει επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 20% ότι ούτε έχει επωφεληθεί αλλά και ούτε έχει ζημιωθεί, ενώ ένα 20% θεωρεί ότι έχει ζημιωθεί.

image

Μάλιστα, σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μόνο 4 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η χώρα έχει επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ads

image 

image 

image 

image 

image

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, περίπου 7 στους 10 Έλληνες και Ελληνίδες πιστεύουν ότι τα Μέσα στη χώρα δεν ενημερώνουν επαρκώς τους πολίτες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα και τη γενικότερη συζήτηση που λαμβάνει χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτοντας το σχετικό κενό ενημέρωσης.

image 

image

Σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησης από το έργο των πολιτικών ομάδων που συγκροτούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, μόλις το 22% της κοινής γνώμης δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο της ευρωομάδας της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 24%.

image 

image 

image 

image  

image

Ως προς την παρουσία των ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο,  πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ) με θετικές κρίσεις 34%, δεύτερος ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) με 33%, τρίτος ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) με 32% και τέταρτος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος (ΝΔ) 31%.

image

Δημοφιλέστεροι κατά σειρά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικής αξιολόγησης μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Prorata πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Γεωργούλη.