Την ώρα που το Ισραήλ εξακολουθεί να μελετά τις λεπτομέρειες των αναμενόμενων αντιποίνων του κατά του Ιράν, το 74% των Ισραηλινών δεν θέλουν αντεπίθεση ακόμα κι αν αυτό βλάψει τη συμμαχία της χώρας για την ασφάλεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, την οποία αναδημοσιεύουν διεθνή πρακτορεία την Τετάρτη.

Ads

Αποδεικνύοντας πως η κοινή γνώμη δεν συντάσσεται με τα σχέδια Νετανιάχου, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από τους μισούς πολίτες του Ισραήλ πιστεύουν ότι αυτό «ανταποκρίνεται θετικά» στις στρατιωτικές και πολιτικές απαιτήσεις των συμμάχων, ενώ μόνο το 26% ήταν υπέρ μιας επίθεσης ακόμα κι αν βλάψει τους δεσμούς με τους συμμάχους.

Το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Ισραήλ «πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στις πολιτικές και στρατιωτικές απαιτήσεις των συμμάχων του» προκειμένου να «διασφαλίσει ένα βιώσιμο αμυντικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου». Το 32% ήταν αναποφάσιστοι και το 12% διαφώνησε.

Επίσης, το 59% πιστεύει ότι η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά της ιρανικής επίθεσης υποχρεώνει την Ιερουσαλήμ να συντονίζει τις μελλοντικές ενέργειες ασφαλείας με την Ουάσιγκτον, ενώ το 26% ήταν αναποφάσιστο για το θέμα και το 15% διαφώνησε.

Ads

Η έρευνα του Εβραϊκού Πανεπιστημίου διαπίστωσε επίσης ότι το 44% των Ισραηλινών υποστήριξε μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, ακόμη και «με τίμημα μια κρίση στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ» και επιζήμιους δεσμούς με τις ΗΠΑ, ενώ το 31% ήταν αναποφάσιστοι και το 25% διαφώνησαν.

Διάβαστε επίσης: Ισραήλ / Καλλιεργεί κλίμα φόβου και απειλής με αναρτήσεις στο X