Μη επανδρωμένα αεροσκάφη που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία πέταξαν στον ρωσικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός που έφτασε σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, σηματοδοτώντας ρήγματα στη ρωσική άμυνα, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε ενισχυμένη προστασία στα σύνορα.

Ads

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές, αλλά οι επιθέσεις το βράδυ της Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις ρωσικές αμυντικές δυνατότητες, έναν χρόνο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της χώρας στη γείτονα.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για τις επιθέσεις, ενώ από την πλευρά τους Ουκρανοί απέφυγαν να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη τονίζοντας «το δικαίωμα της Ουκρανίας να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στη Ρωσία».

Αν και ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επιθέσεις κατά την ομιλία του στη ρωσική πρωτεύουσα, τα σχόλιά του έγιναν λίγες ώρες μετά τη στόχευση drones διαφόρων περιοχών στη νότια και δυτική Ρωσία. Οι αρχές έκλεισαν τον εναέριο χώρο πάνω από την Αγία Πετρούπολη ως απάντηση σε αυτό που σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ads

Επίσης, την Τρίτη, αρκετοί ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν προειδοποίηση για πυραυλική επίθεση, την οποία αξιωματούχοι απέδωσαν σε επίθεση χάκερ.

Σύμφωνα με τις τοπικές ρωσικές αρχές, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν περιοχές στο εσωτερικό της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και βαθύτερα στη χώρα.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε κοντά στο χωριό Γκουμπάστοβο, σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, ανέφερε ο Αντρέι Βορόμπιοφ, κυβερνήτης της περιοχής που περιβάλλει τη ρωσική πρωτεύουσα, σε διαδικτυακή δήλωσή του.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν προκάλεσε ζημιές, δήλωσε ο Βορόμπιοφ, αλλά πιθανότατα στόχευσε “ένα αντικείμενο μη στρατιωτικής υποδομής”.

Οι φωτογραφίες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έδειξαν πως πρόκειται για drone ουκρανικής κατασκευής με αναφερόμενη εμβέλεια έως και 800 χιλιόμετρα, αλλά χωρίς δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου φορτίου εκρηκτικών.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν νωρίς την Τρίτη (28/2) ένα άλλο ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Μπριάνσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Αλεξάντρ Μπογκομάζ σε ανάρτηση στο Telegram.

Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν επίσης την περιοχή Μπελγκορόντ της Ρωσίας το βράδυ της Δευτέρας (27/2), με το ένα να διαπερνά το παράθυρο ενός διαμερίσματος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Μπελγκορόντ δήλωσε ότι τα drones προκάλεσαν μικρές ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις στην περιοχή Κρασνοντάρ και στη γειτονική Αντίγεια. Όπως ισχυρίστηκε, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, προσθέτοντας ότι ένα από αυτά συνετρίβη σε ένα χωράφι και ένα άλλο εξετράπη της πορείας του και απέτυχε να πλήξει τον στόχο του. ει έχασε μια εγκατάσταση υποδομής στην οποία επρόκειτο να επιτεθεί.

Ορισμένοι Ρώσοι σχολιαστές περιέγραψαν τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως μια προσπάθεια της Ουκρανίας να επιδείξει την ικανότητά της να πλήττει περιοχές βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, αλλά και ως «πιθανή πρόβα για μια μεγαλύτερη, πιο φιλόδοξη επίθεση».

Τα ρωσικά «γεράκια» ζήτησαν από τον Πούτιν ισχυρά αντίποινα με τον Ιγκόρ Κοροτσένκο, απόστρατο συνταγματάρχη του ρωσικού στρατού και νυν στρατιωτικό σχολιαστή, να ζητά ένα «τιμωρητικό χτύπημα» στο ουκρανικό προεδρικό γραφείο στο Κίεβο.

*Με πληροφορίες από Associated Press