Συνεχίζονται σχεδόν μια εβδομάδα οι εξεγέρσεις στο Ιράν, καθώς χιλιάδες κόσμου διαμαρτύρονται στους δρόμους για τον μυστήριο θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, μετά την σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου για παραβίαση ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει στην χώρα. Δεκάδες είναι οι νεκροί από τη βιαίη αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων. 

Ads

Οι γυναίκες έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Τεχεράνης και ολόκληρου του Ιράν ενώ συγκεντρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στον Λίβανο, την Τουρκία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Μας σκοτώνουν επειδή γεννηθήκαμε γυναίκες», είναι το κεντρικό σύνθημα. 

Διαβάστε επίσης:

Δεκάδες οι νεκροί

Οι νεκροί εξαιτίας της βίαιης αστυνομικής καταστολής ανέρχονται πλέον σε δεκάδες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα επικαλούμενα ανθρωπιστικές οργανώσεις ο τραγικός απολογισμός ξεπερνάει τους 30. Πολλοί από αυτούς φέρονται να έχουν πυροβοληθεί από την ιρανική αστυνομία.

Ενδεικτική της καταστολής είναι και η φωτογραφία ενός άνδρα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η πλάτη του φέρεται να είναι γεμάτη από τραύματα από πλαστικές σφαίρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν.

image

Με «ψηφιακό φίμωτρο» κρύβουν τις πολύνεκρες διαδηλώσεις 

Το καθεστώς ακόμα αποφασισε να κλείσει την πρόσβαση στο ίντερνετ με τους πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο όμιλος παρακολούθησης διαδικτύου NetBlocks με έδρα το Λονδίνο έγραψε στο τουίτερ την Τετάρτη το βράδυ πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν πέσει ενώ σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση σε Instagram και Whatsapp έχει περιοριστεί.

Υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε περιοχές της επαρχίας του δυτικού Κουρδιστάν του Ιράν από το βράδυ της Δευτέρας και περιφερειακά μπλακ άουτ σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Σαναντάι και της Τεχεράνης. Αυτή ήταν μια πρώτη προειδοποίηση του Υπουργού Επικοινωνιών του Ιράν ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές στο διαδίκτυο «για λόγους ασφαλείας και συζητήσεις που σχετίζονται με πρόσφατα γεγονότα», όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA της χώρας.

Με σημαντικά προβλήματα να καταγράφονται στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας οι πολίτες του Ιράν φωνάζουν: «Μας φιμώνουν. Μας ακούτε; Γίνετε η φωνή μας».

Το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» ηχεί απ’ άκρη σε άκρη του Ιράν. Παράλληλα, οι πολίτες του Ιράν υπενθυμίζουν πως η Μαχσά Αμινί, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία γυναίκα που δολοφονείται από την Ισλαμική Δημοκρατία. Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες γενναίοι άντρες και γενναίες γυναίκες έχουν βρει τον θάνατο διεκδικώντας την ελευθερία τους.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν και είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη, συνελήφθη «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Στη διάρκεια όμως της σύλληψης, η Αμινί έπεσε σε κώμα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί.

Σημειώνεται ότι μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές στο Ιράν επέβαλαν έναν υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους να φορούν μαντίλα και φαρδιά ρούχα που συγκαλύπτουν τις φιγούρες τους στο κοινό.

Η ιρανική αστυνομία αρκέστηκε να δηλώσει πως επρόκειτο για ένα «ατυχές συμβάν» και ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, ωστόσο οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι η Αμινί δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.