“Δεν έχω τίποτα να κρύψω και απαιτώ, η διεθνής κοινότητα και οι αρχές του Κοσόβου να διερευνήσουν την όλη υπόθεση”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου και νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Χασίμ Θάτσι, κληθείς να σχολιάσει τα όσα εναντίον του αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, περί παράνομου εμπορίου οργάνων, όπλων και ναρκωτικών.

Ads

Ο Χασίμ Θάτσι, μιλώντας στο Assosiated Press, δήλωσε ότι θα είναι “πολύ συνεργάσιμος” σε ό,τι αφορά το χειρισμό των όσων υποστηρίζει ο Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του για τη δράση του ίδιου και του “Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου” (UCK) εν γένει. Ο ίδιος χαρακτήρισε απευθείας χτύπημα στη διαπραγματευτική διαδικασία Βελιγραδίου-Πρίστινας την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Η έκθεση έχει πολιτικά κίνητρα, δεν βασίζεται σε γεγονότα και στόχος της είναι να επιφέρει ζημίες στο νεοσυσταθέν κράτος του Κοσόβου, στην εικόνα του Κοσόβου, καθώς και να θέσει υπό αμφισβήτηση την εκλογική διαδικασία, τη δημιουργία θεσμών και το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσόβου. Αυτή η επίθεση κατευθύνεται κατά δύο κρατών, του Κοσόβου και της Αλβανίας, και κατά όλων των Αλβανών. Είναι μια απευθείας επίθεση στη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θάτσι.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ερευνηθεί ήδη τρεις φορές και πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, η UNMIK και η EULEX έχουν ασχοληθεί μ’ αυτή.

Ads

“Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στα δικαστικά όργανα και η αλήθεια θα λάμψει σύντομα. Και θα είμαι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία”, υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για τη Συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, Ντούσαν Ιγκνιάτοβιτς, δήλωσε ότι το δικαστικό σώμα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δίωξη ανθρώπων, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται σε παράνομη εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Ο κ. Ιγκνιάτοβιτς δήλωσε στην εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου ότι είναι σημαντική η διεξαγωγή μιας σοβαρής έρευνας, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων θεσμών προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κατάστασης, στην οποία η EULEX δεν θα έχει πρόσβαση στην UNMIK και τα έγγραφα του Δικαστηρίου της Χάγης, όπως αναφέρει σχετικά ο Ντικ Μάρτι στην έκθεσή του.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος και αναλυτής, Τιμ Τζούντα, εκτίμησε, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ελεύθερη Ευρώπη”, ότι η έκθεση του Ντικ Μάρτι επέφερε μεγάλο χτύπημα στον Θάτσι και την αξιοπιστία του Κοσόβου.