Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ γνώριζε ότι ουσιαστικές πληροφορίες που σχετίζονταν με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον ήταν κατασκευασμένες από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει  το CNN.

Ads

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμούσε ότι στην περίπτωση που αυτό γινόταν γνωστό θα υποβάθμιζε τον χαρακτήρα της έρευνας, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζουν πολλοί αξιωματούχοι που έχουν άποψη για την διαδικασία.

Έτσι ο Κόμεϊ έδρασε μονομερώς το προηγούμενο καλοκαίρι ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της έρευνας και χωρίς να έχει συμβουλευτεί την (τότε) υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Κόμεϊ καταλόγιζε στην Κλίντον «ουσιαστική αμέλεια» στην διαχείριση της ηλεκτρονικής της αλληλογραφίας, ως υπουργού των Εξωτερικών.

Ads

Οι ενέργειες του Κόμεϊ που στηρίχτηκαν στην προσωπική του γνώση για την άσκηση οργανωμένης παραπληροφόρησης από τους Ρώσους, αποτελούν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία επηρέασε τις αποφάσεις που έλαβαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στα ανώτατα επίπεδα εξουσίας, κατά τον προεκλογικό αγώνα του 2016, σχολιάζει το CNN.