Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ευρείας κλίμακας επιχειρησιακά σχέδια εισβολής στην Γάζα.

Ads

Τα σχέδια περιλαμβάνουν συνδυασμένα και συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, όπως λέει.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την χώρα, όπως τονίζει η ανακοίνωση, ενισχύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Να μείνουν ασφαλείς διάδρομοι στη Βόρεια Γάζα

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν έκκληση με την οποία ζητούν να παραμείνουν ασφαλείς διάδρομοι στον Βορρά και να γίνει τακτική ανάπαυση του πυρός.

Ads

Η έκκληση έρχεται αφού έληξε η προθεσμία που έδωσε το Ισραήλ στους αμάχους να εγκαταλείψουν τα βόρεια της Γάζας και καθώς το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι προετοιμάζεται για μια συντονισμένη επιχείρηση από «αέρα, θάλασσα και ξηρά», συσσωρεύοντας δυνάμεις «με έμφαση σε σημαντικές χερσαίες επιχειρήσεις».

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη μοίρα όσων δεν θα μπορούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι και το ιατρικό προσωπικό που φοβόμαστε ότι θα αφανιστούν ενόψει των δηλώσεων των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», αναφέρει η οργάνωση.

«Οι ΓΧΣ ζητούν να παραμείνουν ασφαλείς ζώνες στο βορρά και για τακτική κατάπαυση του πυρός», καταλήγει.

Χάος στη Γάζα: Αναφορές για βομβαρδισμούς ενώ η εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη

Χάος επικρατεί στη Γάζα, καθώς γίνονται αναφορές ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει στα βόρεια, ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τη Guardian, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα και να στριμώχνονται σε ήδη γεμάτα σχολεία, σπίτια και αυτοσχέδια καταφύγια στο νότο, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν τη Λωρίδα τις Γάζας σε κοντινά σημεία στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη Γάζα, αντιμετωπίζοντας μια τρομακτική κλιμάκωση της αιματοχυσίας, αφού το Ισραήλ σφράγισε όλα τα περάσματα στο έδαφός του και η Αίγυπτος ενίσχυσε τη συνοριακή διέλευση, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε πρόσφυγες.

Οι προμήθειες τροφίμων, καυσίμων και νερού μειώνονται συνεχώς όπως αναφέρει ο Guardian, αφού το Ισραήλ διέκοψε κάθε κίνηση μέσα και έξω από τη Γάζα. Ο αριθμός των νεκρών από αεροπορικές επιδρομές, έχει φτάσει τους 2.200. Αυτός ο αριθμός περιλάμβανε 724 παιδιά και 458 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η βομβιστική επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής (13/10) στην πόλη της Γάζας, η οποία σκότωσε 70 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά και για την οποία η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ, σημειώθηκε στην οδό Salah-al-Din, μια κύρια οδό στον υπερπληθυσμένο θύλακα.

Η Forensic Architecture, μια ερευνητική υπηρεσία με έδρα το Λονδίνο, και η συνεργαζόμενη μονάδα ερευνών στην παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων al-Haq, χρησιμοποίησαν αεροφωτογραφίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίσουν το σημείο της επίθεσης, πράγμα που επιβεβαίωσε το συμβάν σύμφωνα και με το BBC.

Βίντεο και φωτογραφίες από τα αποτελέσματα της επίθεσης δείχνουν 12 πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι γυναίκες και παιδιά ηλικίας περίπου δύο ετών, και πολλά κατεστραμμένα οχήματα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον δρόμο, ο οποίος ήταν γεμάτος κίνηση καθώς οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να τηρήσουν τις ισραηλινές εντολές που δόθηκαν νωρίς την Παρασκευή (13/10) για εκκένωση του βόρειου μισού της Γάζας.

https://youtu.be/k5y0tzWnprE?si=3b2amXyTH3r4U23_

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επισκεπτόμενος τα στρατεύματα των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για το «επόμενο στάδιο», υπονοώντας τη χερσαία εισβολή που ετοιμάζεται να ξεκινήσει ο στρατός στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Με τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.