Επαρκείς ενδείξεις καταδεικνύουν ότι τόσο οι δυνάμεις που ήταν πιστές στον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό όσο και οι δυνάμεις του αντιπάλου του, Αλασάν Ουαταρά, διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Λουίς Μορένο-Οκάμπο.

Ads

Ο ίδιος ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης άδεια για να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις 28 Νοεμβρίου του 2010 που έγιναν οι προεδρικές εκλογές.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 520 συνελήφθησαν αυθαίρετα στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν των εκλογών του Νοεμβρίου στη χώρα, προσέθεσε ο Μορένο-Οκάμπο, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για τα εγκλήματα αυτά.

Ο εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει τη Δευτέρα ομάδα ερευνητών για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης της ασφάλειας στην Ακτή Ελεφαντοστού και να σχεδιάσει την έρευνά του.

Ads

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δυνάμεις πιστές στον Ουαταρά σε πολλά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci).

Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν κυρίως στην Αμπιτζάν και τα περίχωρά της και στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της χώρας. «Στοιχεία των FRCI (Δημοκρατικές Δυνάμεις της Ακτής Ελεφαντοστού) σκότωσαν τουλάχιστον 8 ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκιγιόμ Νγκεφά, επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Onuci.

«Τουλάχιστον 30 άνθρωποι συνελήφθησαν αυθαίρετα και κρατούνται. Ορισμένα θύματα υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση», προσέθεσε.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού έχει επανειλημμένως καταγγείλει ωμότητες των FRCI, οι οποίες διαπράττονται συχνά στις ζώνες στις οποίες υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου Λοράν Γκμπαγκμπό.