Ένα βίντεο στο οποίο υποτίθεται ότι καταγράφεται νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από υποβρύχιο (SLBM) έδωσε στη δημοσιότητα η Βόρειος Κορέα. Το γεγονός έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Πιονγκιάνγκ ότι προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που ενώ αμφισβητείται προκάλεσε τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – με τις ευλογίες και της Κίνας – να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα

Ads

Το βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Βόρειος Κορέα δεν αναγράφει ημερομηνία μαγνητοσκόπησης. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik η δοκιμή, φέρεται να διεξήχθη τον Δεκέμβριο.

Το βίντεο

Προβλήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Πιονγκιάνγκ και στα πλάνα διακρίνεται ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να βρίσκεται εν πλω σε ένα πολεμικό πλοίο – ενώ φοράει παλτό και καπέλο – και να παρακολουθεί την εκτόξευση ενός πυραύλου που υποτίθεται ότι γίνεται από υποβρύχιο. 

Η Νότιος Κορέα υποστηρίζει ότι το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ και συνδυάζει πλάνα από την τρίτη κατά σειρά δοκιμή από υποβρύχιο που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Δεκέμβριο του 2015 στην θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις εικόνες του πυραύλου ανάμεσα στα σύννεφα πρόκειται για μία δοκιμή πυραύλου Scud που έγινε το 2014.

Ads

Η Βόρειος Κορέα από την πλευρά της τονίζει ότι «η τύχη που είχε ο Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ και ο Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη αποτελεί απόδειξη του τι συμβαίνει όταν οι χώρες απαρνούνται τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες». Η Πιονγκιάνγκ εκτιμά ότι η πρόσφατη πυρηνική δοκιμή είναι «ένα σημαντικό γεγονός» που προσφέρει στην Βόρεια Κορέα τη δυνατότητα να προστατεύσει τα σύνορά της από όλες τις εχθρικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ. 

«Η Ιστορία το έχει αποδείξει ότι μια ισχυρή πυρηνική δύναμη αποτροπής είναι το πιο δυνατό ξίφος για να αποτραπούν οι επιθέσεις των ξένων. Η κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα σήμερα μοιάζει με τον «νόμο της ζούγκλας» βάσει του οποίου μόνο οι ισχυρότεροι επιβιώνουν. Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ και εκείνο του Μουάμαρ Καντάφι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τη μοίρα της καταστροφής αφού τους στέρησαν τις βάσεις όπου ανέπτυσσαν το πυρηνικό τους πρόγραμμα και αφού εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα με την συμφωνία τους» τονίζεται στην ανακοίνωση της Πιονγκιάνγκ. 

«Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ εγκαταλείφθηκε από τον Σαντάμ Χουσείν τη δεκαετία του 1990 μετά τον πόλεμο στον Κόλπο. Ο Καντάφι ανακοίνωσε το 2003 τη διάλυση των μυστικών εξοπλιστικών του προγραμμάτων. Και οι δύο έκαναν το σφάλμα να απαρνηθούν τα πυρηνικά τους προγράμματα υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ, που ενορχήστρωναν τις αλλαγές στο καθεστώς. 

Το να ζητείται από την Πιονγκιάνγκ να απαρνείται τα πυρηνικά της όπλα, όπως ακριβώς κάνουν ο ΟΗΕ και οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι το ίδιο μάταιο με το «εύχεται κανείς να δει τον ουρανό να πέφτει» προστίθεται στην ανακοίνωση των βορειοκορεατικών αρχών, που καταλήγουν ότι η χώρα είναι υπερήφανη για «την βόμβα υδρογόνου, ένα εργαλείο (απονομής) Δικαιοσύνης».