Νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα αποφάσισε να επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε έντονα την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε σήμερα η Πιονγιάνγκ. 

Ads

Οι 15 χώρες – μέλη του Σ.Α. αποφάσισαν ομόφωνα – ακόμη και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας – να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, τα οποία θα περιληφθούν σε νέο ψήφισμα.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ «υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής».

Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ads

Υπενθυμίζει ότι η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Το ίδιο το γεγονός αμφισβητείται και από τα άλλα κράτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) αλλά και από ειδικούς αναλυτές. 

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, σημείωσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.