Βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το BBC επιβεβαίωσε την τοποθεσία δυτικά του Κιέβου και βρήκε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πτώματα στο έδαφος.

Ads

Το βίντεο κοινοποιήθηκε αρχικά στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Οι New York Times ανέφεραν ότι επαλήθευσαν το βίντεο και το BBC είπε ότι επιβεβαίωσε την τοποθεσία βόρεια της πόλης Ντμιτρίβκα και βρήκε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν πτώματα στο έδαφος.

Στο βίντεο, τουλάχιστον τρεις ένστολοι άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός με τραύμα στο κεφάλι και τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, φαίνονται νεκροί δίπλα σε έναν τέταρτο άνδρα, ο οποίος αναπνέει βαριά με ένα τζάκετ να καλύπτει το κεφάλι του.

«Είναι ακόμα ζωντανός. Τράβα αυτούς τους εισβολείς. Κοίτα, είναι ακόμα ζωντανός. Αγκομαχάει», ακούγεται ένας άνδρας στο βίντεο να λέει στα ρωσικά, μια γλώσσα που ομιλείται ευρέως στην Ουκρανία.

Ads

Στη συνέχεια, ένας στρατιώτης τον πυροβολεί δύο φορές στο κεφάλι. Συνεχίζει να κινείται, οπότε ο στρατιώτης πυροβολεί ξανά και σταματά. Στη συνέχεια ακούγεται ένας στρατιώτης να φωνάζει «Δόξα στην Ουκρανία». Ένας άντρας απαντά με τη φράση: «Δόξα στους ήρωες».

Ο ήχος τελειώνει με έναν άνδρα να λέει: «Μην έρχεστε [υβριστικά] στη γη μας».

Οι ζωντανοί στρατιώτες στο βίντεο φορούν τα ουκρανικά χρώματα στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες στο έδαφος φορούν λευκά περιβραχιόνια, το χρώμα των ρωσικών στρατευμάτων. Λίγα μέτρα μακριά από τα πτώματα βρίσκεται ένα μαχητικό όχημα πεζικού BMD-2 το οποίο χρησιμοποιείται από τη ρωσική αερομεταφερόμενη μονάδα.

Οι ερευνητές του BBC προσπάθησαν να ταιριάξουν βιομετρικά το πρόσωπο ενός από τους άνδρες στο βίντεο, ο οποίος φαίνεται να βλέπει την κάμερα με μια χαρακτηριστική γενειάδα. Βρήκαν ότι ταιριάζει με έναν Γεωργιανό με στενούς δεσμούς με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του. Ο τηλεοπτικός σταθμός πιστεύει ότι η λέξη “Gruziny” – που σημαίνει Γεωργιανοί στα ρωσικά – μπορεί επίσης να ακουστεί.

Να σημειωθεί πάντως ότι ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegramm έχουν ταυτοποιήσει τους Ουκρανούς στρατιώτες και έχουν δημοσιοποιήσει ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα (σε μερικές περιπτώσεις και κινητών). Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο ένας είναι όντως Γεωργιανός, ο οποίος πολεμά στον ουκρανικό εμφύλιο με τα κυβερνητικά στρατεύματα από το 2014.

Οι σκηνές στο βίντεο ταιριάζουν με τοπίο στο Google Street View του κεντρικού δρόμου έξω από την Ντμιτρίβκα, ο οποίος βρίσκεται περίπου επτά μίλια νοτιοδυτικά της Μπούτσα, με δρόμους και προς το Ιρπίν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε την Πέμπτη ότι γνωρίζει το βίντεο και ότι «θα διερευνηθεί σίγουρα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι δεν είχε δει το βίντεο, αλλά δήλωσε: «Θα πω ότι κάθε αναφορά για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να παρακολουθείται ή να εξετάζεται, και φυσικά, οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οποιαδήποτε έγκλημα πολέμου είναι πάντα απαράδεκτο».

Ένα έγκλημα πολέμου ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που διαπράττεται κατά αμάχων ή εχθρικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης.

Το βίντεο εμφανίζεται λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων αμάχων στην Μπούτσα, μια πόλη 15 μίλια βόρεια του Κιέβου.