Το Βιετνάμ απαγόρευσε την νέα ταινία της Barbie λόγω μιας σκηνής στην οποία φαίνεται ένας χάρτης που απεικονίζει αμφισβητούμενες εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ads

Το Βιετνάμ είναι μεταξύ πολλών χωρών που αμφισβητούν τις διεκδικήσεις της Κίνας σε όλη σχεδόν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λέει το BBC που δημοσιεύει την είδηση.

Η ταινία με τη διάσημη κούκλα, που έχει ήδη γίνει viral στα social media, πρόκειται να βγει στους κινηματογράφους στις 21 Ιουλίου.

Δεν είναι σαφές ποια σκηνή απεικονίζει αυτό που ένας ανώτερος αξιωματούχος αποκάλεσε «προσβλητική εικόνα» της γραμμής των εννέα σημείων της Κίνας.

Ads

Η γραμμή των εννέα σημείων χρησιμοποιείται στους κινεζικούς χάρτες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για να δείξει τις εδαφικές διεκδικήσεις της.

Το Πεκίνο κατασκευάζει στρατιωτικές βάσεις σε τεχνητά νησιά στην περιοχή εδώ και χρόνια και επίσης συχνά διεξάγει ναυτικές περιπολίες εκεί σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις εδαφικές διεκδικήσεις του.

Το 2016, το διεθνές δικαστήριο στη Χάγη αποφάνθηκε κατά των κινεζικών αξιώσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά το Πεκίνο δεν αναγνώρισε την απόφαση.

Η Barbie του κινηματογραφικού στούντιο Warner Bros δεν είναι η μόνη παραγωγή που έχει απαγορευτεί από το Βιετνάμ λόγω της γραμμής των εννέα παύλων.

Το 2019, η ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, «Abominable» απορρίφθηκε για τον ίδιο λόγο, όπως και τρία χρόνια αργότερα συνέβη με την ταινία δράσης της Sony, «Uncharted».

Πριν από δύο χρόνια, το αυστραλιανό κατασκοπευτικό δράμα «Pine Gap» δεν διανεμήθηκε στην αγορά του Βιετνάμ από το Netflix, μετά από καταγγελία των αρχών.

Η Κίνα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν όλες ανταγωνιστικές αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.