O Μαδούρο χαρακτήρισε «θρίαμβο στα 18 χρόνια της Μπολιβαριανής επανάστασης» τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση.

Ads

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή η συμμετοχή έφτασε το 41,5% -πάνω από 8 εκατ. ψηφοφόροι. 

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της δίνει πολύ χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής -μόλις 12%-  και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά της Συντακτικής Συνέλευσης. Μάλιστα, έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο για σήμερα, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων που ισχύει μέχρι αύριο.

Αν και οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών διαφέρουν, το βέβαιο είναι πως οι εκλογές της Κυριακής στην Βενεζουέλα για την Συντακτική Συνέλευση, βάφτηκαν στο αίμα.

Ads

Όπως μεταδίδει το euronews, για την αντιπολίτευση ήταν η πιο αιματηρή ημέρα από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, πριν τέσσερις μήνες, αφού δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Κολομβία, το Μεξικό και η Ισπανία δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα της εκλογής. Οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο, περιλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού Petróleos de Venezuela.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη «βαθιά της λύπη» και την «έντονη καταδίκη» της για τη βία την ημέρα της κάλπης.

Οι Βρυξέλλες επέκριναν ιδιαίτερα τη «υπερβολική χρήση βίας» εναντίον των διαδηλωτών.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να αναγνωριστεί» ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος, επιπλέον, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν προετοιμάζονται κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.