O 13χρονος που άνοιξε πυρ την Τετάρτη (3/5) στο σχολείο του στο Βελιγράδι, είχε σχεδιάσει σκίτσα με τις αίθουσες διδασκαλίας και είχε καταρτίσει λίστα με τα παιδιά που σκόπευε να στοχεύσει σε μια σχολαστικά σχεδιασμένη ένοπλη επίθεση, σύμφωνα με την αστυνομία. Είχε επιλέξει με ακρίβεια μέχρι και την ημερομηνία που θα έκανε το χτύπημα.

Ads

Ο ανήλικος δράστης σκότωσε οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ», προτού καλέσει την αστυνομία και συλληφθεί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και μια μαθήτρια με γαλλική υπηκοότητα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την ένοπλη επίθεση του 13χρονου, έξι παιδιά και ένας δάσκαλος τραυματίστηκαν εκ των οποίων δύο ανήλικοι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο 13χρονος κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία μετά το τέλος των πυροβολισμών. Οι αρχές έλαβαν επίσης ένα τηλεφώνημα που ανέφερε τον πυροβολισμό δύο λεπτά νωρίτερα.

Ads

«Το παιδί που διέπραξε το έγκλημα είπε, όταν κάλεσε την αστυνομία, ότι πυροβόλησε κάποιους ανθρώπους στο σχολείο και ότι είναι ψυχοπαθής που πρέπει να ηρεμήσει. Είπε ότι μετά τη διάπραξη (του εγκλήματος) τον έπιασε ο φόβος, πανικός και η “περίεργη αναπνοή του” και πως θεώρησε σωστό να καλέσει την αστυνομία και να καταγγείλει το γεγονός», σύμφωνα με την αστυνομία.

Σε βάρος του δράστη δεν μπορούν να απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες, καθώς είναι κάτω των 14 ετών, δήλωσε η εισαγγελία του Βελιγραδίου και η υπόθεση εναπόκειται στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Κουβαλούσε δύο όπλα που ανήκαν στον πατέρα του -τουλάχιστον ένα πιστόλι- και τέσσερις βόμβες μολότοφ, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπράτισλαβ Γκάσιτς δήλωσε ότι τα όπλα είχαν νόμιμη άδεια και φυλάσσονταν σε χρηματοκιβώτιο, αλλά ο 13χρονος προφανώς γνώριζε τον κωδικό. Ο πατέρας του συνελήφθη επίσης, αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το όριο ηλικίας ποινικής ευθύνης στη χώρα.

Ο ισχύων νόμος για τους ανήλικους παραβάτες ορίζει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 14 ετών για να κατηγορηθούν ποινικά, με τον Βούτσιτς να προτείνει να μειωθεί η ηλικία αυτή στα 12 έτη.

Αιτιολόγησε την πρότασή του υποστηρίζοντας ότι «τα παιδιά στη σημερινή εποχή ενηλικιώνονται νωρίτερα» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβουλευτεί έγκριτους δικηγόρους και διεθνείς νόμους όταν εξετάσει την πρότασή του.

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι οι Αρχές έχουν «αμφιβολίες ότι αυτό το αγόρι γνώριζε ότι δεν θα διωχθεί ποινικά» και πρότεινε επίσης υποχρεωτικές εξετάσεις κατά των ναρκωτικών στα σχολεία κάθε έξι μήνες, προαναγγέλλοντας περισσότερη αστυνόμευση στα σχολεία.

Η Σερβία έχει υψηλό επίπεδο οπλοκατοχής μετά τον πόλεμο του Κοσόβου τη δεκαετία του ’90. Η πλέον πολύνεκρη ένοπλη επίθεση έκτοτε σημειώθηκε το 2013 όταν ένας 60χρονος άνδρας σκότωσε 14 άτομα. Περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σημειώθηκαν το 2007, το 2015 και το 2016, ωστόσο όλοι οι δράστες ήταν ενήλικες.

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η χώρα έχει το τρίτο υψηλότερο επίπεδο οπλοκατοχής στον κόσμο, σε ισοβαθμία με το Μαυροβούνιο και πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Υεμένη.