Νέες αποκαλύψεις για τις μυστηριώδεις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 κοντά στη Δανία τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς η Αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) φέρεται να είπε στις βελγικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Ουκρανία μπορεί να ευθύνεται για το σαμποτάζ.

Ads

Όπως αναφέρει το Εuractiv, η Ρωσία κατηγορήθηκε ευθέως για το σαμποτάζ και ότι το έκανε για να εκβιάσει τις δυτικές χώρες «μειώνοντας» τις ροές ενέργειας.

Ωστόσο, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, το βελγικό μέσο ενημέρωσης De Tijd ανέφερε ότι αρκετές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου (ADIV-SGRS), έλαβαν πληροφορίες πριν από αρκετούς μήνες από τη CIA ότι η Ουκρανία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

Οι αποκαλύψεις του De Tijd για πιθανή εμπλοκή της Ουκρανίας έρχονται μετά τις αποκαλύψεις της Washington Post την περασμένη Τρίτη ότι, τρεις μήνες πριν από το σαμποτάζ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έμαθε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε σχεδιάσει μια μυστική επίθεση στον αγωγό και ότι οι δύτες έδιναν αναφορά απευθείας στον διοικητή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με τον Πρόεδρο Ζελένσκι να κρατείται μακριά από αυτές τις αποφάσεις.

Ads

Το Σάββατο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι επιθέσεις μπορεί να είχαν σχεδιαστεί στην Πολωνία, ένας ισχυρισμός που ερευνάται επί του παρόντος από τη Γερμανία.

Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέρ δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της De Tijd, λέγοντας ότι δεν θα «μιλήσω για το έργο της [βελγικής] υπηρεσίας πληροφοριών ή για τις επαφές που έχει με συνεργαζόμενες υπηρεσίες», είπε ο εκπρόσωπός της στο De Tijd.

Ωστόσο, οι υποκινητές της δολιοφθοράς παραμένουν άγνωστοι, και η Ρωσία εξακολουθεί να υποπτεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτό, ιδίως ενόψει των αποκαλύψεων που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο από σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ένα ρωσικό στρατιωτικό πρόγραμμα που είχε ως στόχο να χαρτογραφήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα, αγωγούς φυσικού αερίου. και καλώδια ηλεκτρισμού και Διαδικτύου στα ύδατα της Δανίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Όπως αναφέρει το Euractiv, τον περασμένο Νοέμβριο, ρωσικά πλοία συλλογής πληροφοριών εθεάθησαν επίσης στα χωρικά ύδατα του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Ωστόσο, η Ρωσία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στη Βόρεια Θάλασσα.

Εκτός από οικολογική καταστροφή, αυτές οι εκρήξεις οδήγησαν επίσης σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου και περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 είχε ήδη βάλει στο προσκήνιο την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά το σαμποτάζ του Nord Stream επιτάχυνε την αναζήτηση της περιοχής για άλλους προμηθευτές ενέργειας.

Πριν από τον πόλεμο, η Γερμανία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο που προερχόταν από τη Ρωσία και οι δύο αγωγοί –που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία– κατασκευάστηκαν από την κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία Gazprom για τη μεταφορά 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie, η ολλανδική Gasunie και η γερμανική Wintershall είχαν επίσης επενδύσει στο Nord Stream 1.