Οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν να επιβάλλουν η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ως αντίποινα στο διάγγελμα Πούτιν που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες περιοχές την Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και την Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Ads

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Oι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Παρίσι αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, καθώς επίσης και να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Ads

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη, θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Οι κυρώσεις από την Βρετανία

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, «θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Στο σημερινό του διάγγελμα ο Τζο Μπαίντεν τόνισε ότι «Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα» διαμήνυσε και αναφέρθηκε σε μέτρα που θα έχουν αντίκτυπο στο χρέος της Ρωσίας.

Σε αυτό που αποκάλεσε «πρώτη δόση» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κινήσεις για τον αποκλεισμό των συναλλαγών που αφορούν δύο μεγάλες τράπεζες – τη VEB και τη Ρωσική Στρατιωτική Τράπεζα – και την αποκοπή τμημάτων της ρωσικής οικονομίας από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές υπερβαίνουν «κατά πολύ» τα προηγούμενα μέτρα και θα αποκόψουν τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «κλιμακώνουν τις κυρώσεις» αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Θα κρίνουμε τη Ρωσία βάση των πράξεων και όχι των λόγων της, υπογράμμισε και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τον πόλεμο.

Το «πάγωμα» του Nord Stream 2

«Στον πάγο» βάζει τον Nord Stream 2 ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών επαρχιών από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters, Thomas Escritt, ο Σολτς δήλωσε ότι ο Nord Stream 2 «δεν θα λάβει πιστοποίηση».

Ο Σολτς σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στις ενεργειακές προμήθειες της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να προχωρήσει υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης διεκόπη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά σε αυτό το μέτρο ως απάντηση για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.