Οι Αυστριακές αρχές άσκησαν δίωξη σε βάρος του πρώην καγκελάριου της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς για ψευδείς δηλώσεις που φέρεται να έκανε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής έρευνας για το λεγόμενο «σκάνδαλο της Ίμπιζα».

Ads

Οι κατηγορίες ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής από την Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς της Αυστρίας, περισσότερα από δύο χρόνια αφότου ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν υπό έρευνα.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε επίσης κατά του πρώην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Κουρτς, Μπέρνχαρντ Μπονέλι, μετέδωσαν αυστριακά ΜΜΕ. Η δίκη του Κουρτς θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή το πρωί, ο πρώην καγκελάριος υποστήριξε : «Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και ανυπομονούμε όταν η αλήθεια βγει τελικά στο φως και οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αβάσιμοι στο δικαστήριο».

Ads

Το σκάνδαλο της Ίμπιζα και το σκάνδαλο των Δημοσκοπήσεων

Το σκάνδαλο της Ίμπιζα ξέσπασε το 2019, όταν αποκαλύφθηκε από γερμανικά ΜΜΕ συνομιλίες συνεργατών του με επιχειρηματικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα οικονομική και επικοινωνιακή υποστήριξη μέσω ΜΜΕ.

Το σκάνδαλο δεν είχε ιδιαίτερη επίπτωση για το κόμμα του στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν λίγες μέρες μετά. Όμως, ο άλλοτε ανερχόμενος αστέρας της ευρωπαϊκής Δεξιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του Καγκελαρίου τoν Oκτώβριο του 2021, όταν αποκαλύφθηκε το «Projekt Ballhausplatz», ένα άλλο σκάνδαλο που αφορούσε στην κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ κρατικού χρήματος για την αυτοπροβολή του με «μαγειρεμένες» δημοσκοπήσεις.