Αρχίζει και σφίγγει ο κλοιός της Δικαισύνης γύρω από τον ηγέτη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας και άλλα εννέα άτομα του στενού του κύκλου, καθώς φέρεται να κατασπατάλησε δημόσιο χρήμα για την αυτοπροβολή του με «μαγειρεμένες» δημοσκοπήσεις και αγιογραφίες στα ΜΜΕ, όταν ήταν ακόμα υπ. Εξωτερικών. Προδιαγράφονται, μάλιστα, εξελίξεις που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας καθώς η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του καγκελάριου.

Ads

Τις αποκαλύψεις έκανε το Politico, αναφέροντας «πρωτοφανείς στα δημοκρατικά χρονικά» της χώρας κατηγορίες που βαραίνουν τον καγκελάριο στέλνοντας τις εισαγγελικές αρχές να κάνουν εφόδους την Τετάρτη 7/10 στα γραφεία του Κουρτς, στην έδρα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και στο υπουργείο Οικονομικών. Ο ίδιος ο καγκελάριος μάλιστα ενημερώθηκε επίσημα από τους εισαγγελείς πως τίθεται εκείνος και άλλα εννιά άτομα υπό έρευνα, με την υποψία απιστίας, διαφθοράς και δωροδοκίας κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι 2019 ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επιβιώσει πολιτικά από το πολύκροτο σκάνδαλο Ιμπιζα-γκέιτ, που έβαλε μεν τέλος στην κυβερνητική συμμαχία του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, άφησε ωστόσο εκείνον αλώβητο.

Σχέδιο «Projekt Ballhausplatz»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι, από το 2016 μέχρι τουλάχιστον το 2018 (επί διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος), δημόσιο χρήμα και συγκεκριμένα 140.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να δημοσιευτούν «αποκλειστικώς πολιτικά-κομματικά υποκινούμενες, ενίοτε χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις από εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης» προς όφελος του υπερφιλόδοξου όσο και μισαλλόδοξου Κουρτς, ο οποίος το 2016 ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών. Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε για διαφημίσεις στην αυστριακή εφημερίδα «Österreich» με αντάλλαγμα μαγειρεμένα γκάλοπ και ευνοϊκή κάλυψη υπέρ του ανερχόμενου «αστεριού» της αυστριακής Δεξιάς.

Ads

«Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο καγκελάριος ενορχήστρωσε την παράνομη απόπειρα να δωροδοκήσει δημοσκόπους και δημοσιογράφους κατά την άνοδό του στην εξουσία» έγραφε το Politico, επισημαίνοντας ότι ο Κουρτς, με τη βοήθεια συμμάχων του, επιδίωκε παρασκηνιακά να αρπάξει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όπως συνέβη πράγματι το 2017 με αποτέλεσμα να βρεθεί τελικά στο τιμόνι της Αυστρίας.

Το σχέδιο μάλιστα είχε ονομαστεί «Projekt Ballhausplatz», όπως ανέφεραν αυστριακά ΜΜΕ, βάσει γραπτών μηνυμάτων που αντάλλασσαν οι ύποπτοι, ανάμεσά τους ο Κουρτς, ο έμπιστός του και τότε γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Τόμας Σμιτ, και ο Βόλφγκανγκ Φέλνερ, ένας από τους ιδιοκτήτες της «Österreich». Ο 35χρονος καγκελάριος έχει τεθεί επίσης υπό εισαγγελική έρευνα για άλλη μία υπόθεση με την υποψία της ψευδορκίας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Τι στάση θα κρατήσουν οι πράσινοι

Μετά την άρνηση του Κουρτς να παραιτηθεί, όπως του ζήτησαν, αφού δεν έκανε, λέει, οτιδήποτε επιλήψιμο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν την Τρίτη πρόταση μομφής στη Βουλή, η υπερψήφιση της οποίας εξαρτάται από τους Πράσινους, τους μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους του Λαϊκού Κόμματος.

«Η εντύπωση που δίνεται είναι καταστροφική. […] Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η ικανότητα του καγκελάριου να δράσει τίθεται σε αμφισβήτηση» διαμήνυσε ο επικεφαλής των Πρασίνων και αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Βέρβερ Κόγκλερ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα του δεν θα αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν ο Κουρτς αποχωρήσει. Οι υπουργοί του Λαϊκού Κόμματος όμως απέρριψαν την παραμονή της παράταξης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση χωρίς τον Κουρτς στα ηνία της χώρας.

Ο (προερχόμενος από τους Πράσινους) πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -που έχει την εξουσία να αποπέμψει τον καγκελάριο και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο- ξεκίνησε επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Χθες επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Κουρτς.