Στις 8 Μαΐου αναμένεται να οριστεί ο εισηγητής για την υπόθεση άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Ως πιθανότερη ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης στην JURI εκτιμάται η 30η Μαΐου, ενώ δεν αποκλείεται η κατάθεση του ευρωβουλευτή ενώπιον της Επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα. 

Σύμφωνα με πηγές του ΕΚ, στο προσκήνιο έρχεται επίσης η συμπεριφορά του ευρωβουλευτή προς τους συνεργάτες του, καθώς φέρεται να έχει αλλάξει πάνω πέντε συνεργάτες. Αυτό που φέρονται να έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι όταν έφευγαν είναι «δεν μπορούμε άλλο, δεν αντέχουμε τη συμπεριφορά του», κάνοντας παράλληλα λόγο για bullying.

Οπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον/την πρόεδρο του ΕΚ στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI). Αυτό συνέβη τη Δευτέρα (17/4), όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε «αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη».

Ads

Το αίτημα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. 

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία από τον γενικό εισαγγελέα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ακρόασης της εν λόγω Επιτροπής θα ακουστεί για πρώτη φορά ολόκληρο το κατηγορητήριο και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την Επιτροπή πραγματοποιείται ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή, καθώς και στην αιτούσα αρχή.

*Πηγή Φωτογραφίας: Philippe BUISSIN / © European Union 2022 – Source : EP