Να καθησυχάσει το εγχώριο ακροατήριο για την ρωσική προέλαση στα ανατολικά, αλλά και να επαναλάβει τις εκκλήσεις για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό επιχείρησε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, τον οποίο διόρισε ο Ζελένσκι, τον περασμένο Φεβρουάριο, στην θέση του Βαλέρι Ζαλούζνι, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Ukrinform.

Ads

Όπως συνόψισε και ο ίδιος ο δημοσιογράφος στην πρώτη του ερώτηση προς τον αρχηγό του ουκρανικού ΓΕΣ, ο διορισμός αυτός, καθώς και οι επακόλουθες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Αβντέγιεφκα, η επίθεση διαρκείας των Ρώσων και η μετάβαση της Ουκρανίας στη «στρατηγική άμυνα», έγιναν αντικείμενο μεγάλης προσοχής, και όχι μόνο στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου άρχισαν να εκφράζουν ανησυχητικές σκέψεις ότι η Ουκρανία χάνει έδαφος και ικανότητες για να συνεχίσει τον αγώνα κατά του εχθρού.

«Η κατάσταση στο μέτωπο είναι πραγματικά δύσκολη» παραδέθηκε ο Σίρσκι και πρόσθεσε;

Ads

«Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι διαφορετική στο μέτωπο. Αναμφίβολα, κάθε μέρα απαιτεί μέγιστη προσπάθεια από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας. Όμως, δεν βρισκόμαστε μόνο σε άμυνα, αλλά προχωράμε καθημερινά προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πρόσφατα, ο αριθμός των θέσεων στις οποίες έχουμε επιστρέψει υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που χάσαμε.

Ο εχθρός δεν κατάφερε να προχωρήσει σημαντικά σε στρατηγικές περιοχές και τα εδαφικά του κέρδη, αν υπάρχουν, είναι τακτικής σημασίας.

Παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή.

Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η τρέχουσα κατάσταση σε ορισμένους τομείς παραμένει τεταμένη. Οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν να αυξάνουν τις προσπάθειές τους και έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό.

Παραδοσιακά δεν υπολογίζουν τις απώλειες και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την τακτική των μαζικών επιθέσεων. Σε ορισμένες περιοχές, μονάδες των ουκρανικών δυνάμεων άμυνας αποκρούουν αρκετές δεκάδες επιθέσεις.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών και εβδομάδων δείχνει ότι ο εχθρός έχει αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητα των αεροσκαφών, χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος – εδάφους που καταστρέφουν τις θέσεις μας.

Επιπλέον, ο εχθρός καταφεύγει σε πυκνά πυρά πυροβολικού και όλμων.

Πριν από μερικές ημέρες, το πλεονέκτημα του εχθρού όσον αφορά τα πυρομαχικά ήταν περίπου έξι προς ένα.

Ωστόσο, μάθαμε να πολεμάμε όχι με την ποσότητα των πυρομαχικών, αλλά με την ικανότητα χρήσης των όπλων που διαθέτουμε.

Επιπλέον, αξιοποιούμε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αν και ο εχθρός προσπαθεί να μας προλάβει σε αυτό το αποτελεσματικό όπλο.

Ο εχθρός συνεχίζει να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ μέτωπο, προσπαθώντας να φτάσει με κάθε κόστος στα σύνορα των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και να μας απωθήσει στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Ντινπρό, στην περιοχή Ζαπορίζια.

Σε ορισμένες περιοχές του μετώπου, καταφέραμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση με το πυροβολικό, και αυτό επηρέασε αμέσως την κατάσταση στο σύνολό της. Οι πυροβολητές μας χρησιμοποιούν πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψουν περιοχές συγκέντρωσης του εχθρού ακόμη και δεκάδες χιλιόμετρα πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Καθημερινά, ο εχθρός όχι μόνο υφίσταται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πυροβολικού, αλλά δεν μπορεί ποτέ να αισθάνεται ασφαλής οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας.».

Ο Σίρσκι υποστήριξε ότι «μόνο τον Φεβρουάριο -Μάρτιο του τρέχοντος έτους (από τις 26 Μαρτίου), ο εχθρός έχασε περισσότερα από 570 άρματα μάχης, περίπου 1.430 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, σχεδόν 1.680 πυροβόλα και 64 συστήματα αεράμυνας.

Ταυτόχρονα, οι Ουκρανικές Δυνάμεις Άμυνας συνεχίζουν να διατηρούν υπό έλεγχο βασικά υψώματα και αμυντικές περιοχές. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε την απώλεια του εδάφους μας, να εξαντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον εχθρό, να του προκαλέσουμε τις μεγαλύτερες απώλειες και να σχηματίσουμε και να προετοιμάσουμε εφεδρείες για επιθετικές επιχειρήσεις.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η δραστηριότητα του εχθρού στον αέρα μειώθηκε επίσης, φυσικά χάρη στις ικανότητες των μονάδων αεράμυνας μας. Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες τον Φεβρουάριο κατέρριψαν 13 εχθρικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγικής σημασίας αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Α50.

Ως εκ τούτου, είμαστε εντάξει με τις ικανότητες του στρατιωτικού προσωπικού. Ελπίζουμε να λάβουμε από τους εταίρους μας μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων αεράμυνας και, κυρίως, πυραύλους γι’ αυτά, ιδίως δεδομένου ότι ο εχθρός έχει στραφεί στην τακτική των μαζικών αεροπορικών επιδρομών κατά των ουκρανικών στρατευμάτων, των πολιτικών υποδομών και των ειρηνικών ουκρανικών πόλεων. Έχουμε καθήκον να τις προστατεύσουμε.

EPA/YEVGEN HONCHARENKO

 

Συνεχίζουμε να αλλάζουμε τακτικές και στη θάλασσα. Οι επιθέσεις με ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εχθρικά πλοία είναι τόσο αποτελεσματικές που αυτό μας επιτρέπει να μιλάμε για αλλαγές στη στρατηγική των πολεμικών επιχειρήσεων στη θάλασσα συνολικά.

Καταστρέφουμε σκόπιμα τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η πρόσφατη καταστροφή αρκετών πλοίων στη Σεβαστούπολη είναι ένα ακόμη παράδειγμα αυτού.».

«Δεν στέλνουμε κατευθείαν τους επιστρατευμένους στο μέτωπο»

Ωστόσο, από τα συμφραζόμενα του αρχηγού του ουκρανικού στρατού προκύπτει ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού παραμένει μεγάλη.

«Η διαδικασία εναλλαγής των στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή έχει ήδη ξεκινήσει σήμερα, γεγονός που μας επιτρέπει να αποκαταστήσουμε πλήρως τη μαχητική ικανότητα του εξοπλισμού και, πρωτίστως, να εξασφαλίσουμε την ανάπαυση και την αποκατάσταση των μελών των υπηρεσιών μας» είπε ο Σίρσκι.

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους για να διασφαλίσουμε αυτή τη διαδικασία. Γι’ αυτό θα ήθελα όλοι οι άνδρες στρατιωτικής ηλικίας στην Ουκρανία να συνειδητοποιήσουν ότι η επιβίωση της Ουκρανίας εξαρτάται από τη θέληση και τις ενέργειές τους.

Η διαδικασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις δραστηριότητες των κέντρων στρατολόγησης στρατιωτών. Πρόκειται για ένα σύνολο θεμάτων, το οποίο περιλαμβάνει την εκπαίδευση των ανθρώπων, τον εξοπλισμό και την παροχή σε αυτούς όσων χρειάζονται. Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν επίσης μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα μέλη της υπηρεσίας και τις οικογένειές τους.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πηγαίνουν να υπερασπιστούν τη χώρα τους, μεταξύ άλλων και επιστρέφοντας από το εξωτερικό. Έχουμε πολλούς εθελοντές μαχητές και αυτό δεν είναι υπερβολή.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά τονίζω ότι κάνουμε τα πάντα για να τα λύσουμε».

Ερωτώμενος με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να επιστρατευθούν επιπλέον 500.000 άτομα για να διατηρηθεί η μαχητική ικανότητα και να διασφαλιστεί η εναλλαγή των μονάδων και των σχηματισμών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο, ο Σίρσκι είπε ουσιαστικά ότι αυτό επιχειρείται να λυθεί εκ των ενόντων.

«Μετά την αναθεώρηση των εσωτερικών μας πόρων και την αποσαφήνιση της μαχητικής σύνθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά. Αναμένουμε ότι θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους ικανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Μιλάω όχι μόνο για τους επιστρατευμένους, αλλά και για τους εθελοντές μαχητές.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ. Εξαντλούνται, σωματικά και ψυχολογικά, ειδικά σε συνθήκες μάχης. Για παράδειγμα, εκείνοι που ήρθαν στα κέντρα στρατολόγησης τον Φεβρουάριο του 2022 – αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται ξεκούραση και θεραπεία.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι η 110η ταξιαρχία μάχης συμμετείχε στον τομέα της Αβντέγιεφκα από την αρχή της πλήρους εισβολής.

Χρειάζεται να αναρρώσουν και να ξεκουραστούν, και αυτό αποτελεί αντικειμενική αναγκαιότητα.

Και υπάρχουν πολλές άλλες τέτοιες μονάδες.

Αυτή τη στιγμή επανεξετάζουμε τη δύναμη και τον αριθμό των επιμέρους μη πολεμικών μονάδων με βάση έναν έλεγχο των δραστηριοτήτων τους.

Αυτό μας επέτρεψε να στείλουμε χιλιάδες μέλη της υπηρεσίας σε μονάδες μάχης.

Αλλά εδώ, είναι απαραίτητο να αποφύγετε τις ακρότητες. Σε όλους τους στρατούς του κόσμου, υπάρχει προσωπικό που δεν συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά υποστηρίζει τις πολεμικές μονάδες. Αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό.

Ο πόλεμος που είμαστε αναγκασμένοι να διεξάγουμε εναντίον των Ρώσων εισβολέων είναι ένας πόλεμος φθοράς, ένας πόλεμος διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας.

Ως εκ τούτου, η σημασία της αποτελεσματικότητας των οπίσθιων μονάδων δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Πρόκειται για το σύστημα εφοδιασμού των στρατευμάτων με τρόφιμα και πυρομαχικά, για τις μονάδες επισκευής, τις ιατρικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων.».

Για να «διασκεδάσει» τις καταγγελίες αχμαλώτων Ουκρανών στρατιωτών ότι αμέσως μόλις επιστρατεύθηκαν στάλθηκαν ως «κρέας» για σφαγή κατευθείαν στο μέτωπο, ο Σίρσκι είπε;

«Θέλω να τονίσω ότι οι πολίτες που έρχονται στο στρατό στο πλαίσιο της επιστράτευσης δεν πηγαίνουν αμέσως στο μέτωπο. Υπάρχουν μόνο πολύ ειδικές εξαιρέσεις όταν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν ήδη εμπειρία μάχης.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους φτάνουν σε στρατιωτικές μονάδες και κέντρα εκπαίδευσης. Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλονται σε τέτοια εκπαίδευση αποτελούσε το 84% του συνολικού αριθμού των επιστρατευμένων.

Μόλις ολοκληρώσουν μια τέτοια εκπαίδευση, μπορούν να σταλούν για την πρόσθετη στελέχωση στρατιωτικών μονάδων για την αποκατάσταση της μαχητικής τους ικανότητας.».

«Δώστε μας πυρομαχικά

Σε ό,τι αφορά στη δυτική βοήθεια ανέφερε:

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στους δυτικούς συμμάχους μας, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους για την υποστήριξή τους.

Χωρίς αυτή την υποστήριξη, χωρίς την προμήθεια όπλων, πυρομαχικών, συστημάτων αεράμυνας και στρατιωτικού υλικού, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για εμάς να πολεμήσουμε εναντίον ενός ύπουλου και ισχυρού εχθρού.

Θα ήμασταν ακόμη πιο ευγνώμονες αν η βοήθεια αυτή ερχόταν ταχύτερα και σε επαρκή ποσότητα.

Αξίζει να παραδεχτούμε ότι δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη επιτυχία κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Χάρκοβο επειδή δεν είχαμε αρκετούς πόρους.

Η έλλειψη πόρων και της απαραίτητης ποσότητας πυρομαχικών επέτρεψε στους Ρώσους να σκάψουν βαθιά στα νότια, στην περιοχή Ζαπορίζια, και η επίθεση στις θέσεις αυτές, χωρίς αποτελεσματική αεροπορική υποστήριξη, μας κόστισε απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού.

Η τελευταία περίπτωση είναι η Αβτέγιεφκα. Θα κρατούσαμε οπωσδήποτε αυτές τις θέσεις αν υπήρχε επαρκής αριθμός, πρώτα απ’ όλα, συστημάτων αεράμυνας και βλημάτων πυροβολικού.».