Στις 12.00 ακριβώς το βρετανικό παλάτι ανακοίνωσε ότι ο 95χρονος Δούκας του Εδιμβούργου, Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ, αποχωρεί από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Ads

Είχε προηγηθεί ένα όργιο φημών, καθώς η Βασίλισσα είχε καλέσει στο Παλάτι όλο το προσωπικό από όλες τις Βασιλικές Κατοικίες προκειμένου να κάνει μια ανακοίνωση. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν είχε γίνει καμία διαρροή από το Παλάτι. Το μόνο που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι δεν υπήρχε θέμα υγείας τόσο για την Βασίλισσα όσο και για τον Πρίγκιπα Φίλιππο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Βασιλική Οικογένεια ανέφερε ότι ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου αποχωρεί από τα βασιλικά του καθήκοντα το φθινόπωρο και σε αυτή του την απόφαση έχει την πλήρη στήριξη της Βασίλισσας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Είναι ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη.

Ads

image

Μετά πολλών επεισοδίων, το 1939, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄και η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του.

Η Ελισάβετ, δεκατριών ετών τότε, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του. Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του.

image

Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ. Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947.

image

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

image

Στο γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ.

Μερικές από τις περιβόητες γκάφες του πρίγκιπα Φιλίππου

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα αποσυρθεί από τα βασιλικά καθήκοντά του, είναι γνωστός για τα χονδροειδή σχόλια τα οποία έχει κάνει σε επίσημες περιστάσεις.

image

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

– Σε ταξίδι που έκανε κατά τη δεκαετία του 1980 στην Κίνα, προειδοποίησε βρετανούς φοιτητές: «Θα αποκτήσετε σχιστά μάτια, αν μείνετε πολύ εδώ».

– Το 1993, ο Φίλιππος είπε σ’ έναν Βρετανό που συνάντησε στην Ουγγαρία: «Δεν μπορεί να είσαστε καιρό εδώ — δεν έχετε κάνει μπάκα».

– Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Όμπαν της Σκωτίας το 1995 ρώτησε έναν δάσκαλο οδήγησης: «Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τους ιθαγενείς μακριά από το αλκοόλ αρκετό χρόνο ώστε να περάσουν το τεστ οδήγησης;»

– Το 1999, ενώ έκανε περιοδεία σε μια εταιρεία κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, είδε έναν κακοφτιαγμένο ηλεκτρικό πίνακα. «Μοιάζει να τον έφτιαξε Ινδός», είπε.

– Το 2001, ο Φίλιππος είπε σε ένα 13χρονο αγόρι, που η φιλοδοξία του ήταν να πάει στο διάστημα, πως είναι πολύ χοντρό για να γίνει αστροναύτης.

– Όταν έκανε περιοδεία στην Αυστραλία το 2002, ο πρίγκιπας ρώτησε έναν Αβοριγίνα αν εξακολουθούν να ρίχνουν δόρατα ο ένας στον άλλον.