Εκπρόσωποι των ηθοποιών που απεργούν στο Χόλιγουντ και των εταιρειών κινηματογραφικών παραγωγών θα συναντηθούν για συνομιλίες στις 2 Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν χθες Τετάρτη οι εμπλεκόμενες πλευρές, σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ads

Οι ηθοποιοί της ένωσης SAG-AFTRA, της μεγαλύτερης ένωσης στο Χόλιγουντ με 160.000 μέλη, απεργούν από τον Ιούλιο, έπειτα από την έναρξη της απεργίας των σεναριογράφων στις αρχές Μαΐου.

Το σωματείο των σεναριογράφων πέτυχε προσωρινή συμφωνία με τις εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Μετά την ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη (27/9), τα συμβόλαια κυκλοφόρησαν στα μέλη στα οποία δεν είχαν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετική».

Ads

Η τριετής συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές νίκες σε σχέση με τις αποδοχές, τη διάρκεια απασχόλησης, το μέγεθος του προσωπικού και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το σωματείο είχε επιδιώξει ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και μελλοντικές υπολειπόμενες αποδοχές μεταξύ 5% και 6%, ανάλογα με τη θέση του συγγραφέα, ενώ τα στούντιο ήθελαν μεταξύ 2% και 4%. Η συμβιβαστική συμφωνία ήταν μια αύξηση μεταξύ 3,5% και 5%.

Η συντεχνία διαπραγματεύτηκε επίσης νέες υπολειπόμενες πληρωμές με βάση τη δημοτικότητα των εκπομπών, όπου οι συγγραφείς θα λαμβάνουν μπόνους.

Οι σεναριογράφοι έλαβαν επίσης την απαίτηση που επεδίωκαν για τις εκπομπές που προορίζονται να προβάλουν τουλάχιστον 13 επεισόδια όπου τελικά θα έχουν τουλάχιστον έξι σεναριογράφους στο προσωπικό, με τους αριθμούς να αλλάζουν με βάση τον αριθμό των επεισοδίων.

Στο AI, οι συγγραφείς πήραν τη ρύθμιση και τον έλεγχο της, την οποία είχαν απαιτήσει.