Το σωματείο σεναριογράφων του Χόλιγουντ (WGA) συμφώνησε να σταματήσει την απεργία μετά από 5 μήνες, αφού τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενέκριναν μια συμφωνία με τα στούντιο του Χόλιγουντ.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, ψήφισε υπέρ της αποδοχής της συμφωνίας με την Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), δηλαδή την ομάδα που εκπροσωπεί τα στούντιο, τις υπηρεσίες streaming και τους παραγωγούς στις διαπραγματεύσεις.

Σε tweets από τους ανατολικούς και δυτικούς κλάδους της, το WGA είπε: «Η WGA κατέληξε σε μια δοκιμαστική συμφωνία με την AMPTP. Σήμερα, η Διαπραγματευτική μας Επιτροπή, το Συμβούλιο της WGAW και το Συμβούλιο της WGAE ψήφισαν ομόφωνα πάει προς έγκριση από τα μέλη η συμφωνία. Η απεργία λήγει στις 12:01».

Οι σεναριογράφοι μένει να ψηφίσουν για να επικυρώσουν τη σύμβαση οι ίδιοι, αλλά η άρση της απεργίας θα τους επιτρέψει να εργαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, σημειώνει το σωματείο.

Ads

Μετά την ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη (27/9), τα συμβόλαια κυκλοφόρησαν στα μέλη στους οποίους δεν είχαν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για τη συμφωνία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετική».

Η τριετής συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές νίκες σε σχέση με τις αποδοχές, τη διάρκεια απασχόλησης, το μέγεθος του προσωπικού και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το σωματείο είχε επιδιώξει ελάχιστες αυξήσεις στους μισθούς και μελλοντικές υπολειπόμενες αποδοχές μεταξύ 5% και 6%, ανάλογα με τη θέση του συγγραφέα, ενώ τα στούντιο ήθελαν μεταξύ 2% και 4%. Η συμβιβαστική συμφωνία ήταν μια αύξηση μεταξύ 3,5% και 5%.

Η συντεχνία διαπραγματεύτηκε επίσης νέες υπολειπόμενες πληρωμές με βάση τη δημοτικότητα των εκπομπών, όπου οι συγγραφείς θα λαμβάνουν μπόνους.

Οι σεναριογράφοι έλαβαν επίσης την απαίτηση που επεδίωκαν για τις εκπομπές που προορίζονται να προβάλουν τουλάχιστον 13 επεισόδια όπου τελικά θα έχουν τουλάχιστον έξι σεναριογράφους στο προσωπικό, με τους αριθμούς να αλλάζουν με βάση τον αριθμό των επεισοδίων.

Στο AI, οι συγγραφείς πήραν τη ρύθμιση και τον έλεγχο της, την οποία είχαν απαιτήσει.

Συνεχίζουν την απεργία τους οι ηθοποιοί

Ωστόσο ακόμη και μετά την επικύρωση από τους σεναριογράφους της λήξης της απεργίας τους, το Χόλιγουντ εξακολουθεί να απέχει πολύ από μια επιστροφή στην ομαλότητα. Και τούτο επειδή οι ηθοποιοί, που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο SAG-AFTRA, συνεχίζουν να απεργούν.

H πρόεδρος του σωματείου των ηθοποιών, Fran Drescher, υπέρμαχος της απεργίας που συνεχίζεται από τον Ιούλιο. (AP Photo/Chris Pizzello, File)
Μια επίλυση αυτής της εργασιακής σύγκρουσης, η οποία συνεχίζεται από τα μέσα Ιουλίου, μπορεί να απαιτήσει ακόμη εβδομάδες. Διότι ορισμένες από τις διεδικήσεις του SAG-AFTRA προχωρούν πιο μακριά από εκείνες του WGA.

Οι διαπραγματεύσεις προαναγγέλλονται συνεπώς δύσκολες. Πολύ περισσότερο που τα στούντιο ξέρουν πως οι όποιες υποχωρήσεις τους στους ηθοποιούς θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για τα τεχνικά επαγγέλματα της βιομηχανίας, οι συλλογικές συμβάσεις των οποίων πρόκειται να ανανεωθούν την ερχόμενη χρονιά.

Ακόμη και μετά την επιστροφή των ηθοποιών στη δουλειά, θα χρειαστούν ασφαλώς μήνες για να επιστρέψουν όλοι στα πλατό και να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που έχουν συσσωρευθεί στις χολιγουντιανές παραγωγές.