Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που ακολούθησε της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Πρόκειται για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ από την εποχή του Βιετνάμ. Δέκα χρόνια μετά την εισβολή, μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη χώρα.

Ads

Χθες, οι Αφγανοί διαδήλωσαν μαζικά την Καμπούλ, φωνάζοντας «όχι στην κατοχή» και «Έξω οι Αμερικανοί» και κρατώντας φωτογραφίες δολοφονηθέντων Αφγανών. Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και από φοιτητές στην Τζαλαλαμπάντ.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν σήμερα έκκληση για λήψη αποτελεσματικών μέτρων στο Αφγανιστάν, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης έκθεσης που αποκαλύπτει την «αυξανόμενη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση του αφγανικού λαού».

«Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν οι Αφγανοί, αλλά και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλούμε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια ισχυρή συμφωνία για την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, στη διάρκεια της διάσκεψης της Βόννης στις 5 Δεκεμβρίου» επισημαίνει ο ACBAR, ένας συνασπισμός αφγανικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ads

«Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να έχει έναν από τους χειρότερους δείκτες υγείας στον κόσμο: 50 γυναίκες πεθαίνουν κάθε ημέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού και ένα στα πέντε παιδιά δεν φτάνει την ηλικία των πέντε χρόνων. Στο σύνολο των 14.000 σχολείων, σχεδόν τα μισά δεν διαθέτουν κανονικές εγκαταστάσεις» επισημαίνει η οργάνωση.

Η οργάνωση αποκαλύπτει πως από το 2002 ως το 2009, η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να χορηγήσει περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μόνο 26,7 δισεκατομμύρια έχουν διανεμηθεί. Στο τομέα της εκπαίδευσης έχουν δοθεί μόλις 1,134 δισεκατομμύρια και σε αυτόν της υγείας 1,103 δισεκατομμύρια.

«Πίσω από τους αριθμούς υπάρχει η εικόνα ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στα νοσοκομεία, στα οποία όμως δεν υπάρχουν γιατροί και φάρμακα, και παιδιών που προσπαθούν να μάθουν χωρίς βιβλία και τάξεις» επισημαίνεται.

 
Υπέρ της άμεσης αποχώρησης από το Αφγανιστάν η πλειοψηφία των Βρετανών

 
Υπέρ της άμεσης αποχώρησης των Βρετανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν τάσσεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των Βρετανών. Σύμφωνα τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών (71%) πιστεύουν ότι είναι αδύνατο για τους Δυτικούς να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ενισχυθεί δέκα χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία.

«Χάσαμε σε κάποιο μέτρο τη μάχη της κοινής γνώμης εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV News.

Σε άλλη δημοσκόπηση στον Ιούνιο, το 60% των Βρετανών είχαν την ίδια γνώμη.