Το σκόπελο της έγκρισης από το γερμανικό κοινοβούλιο έχει να περάσει την Παρασκευή η συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης όπως προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup. Σκληρή στάση ζητούν στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, ακόμα και μετά τη σειρά επαφών που είχε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε μαζί τους. Οι διαρροές είναι μεγάλες, δεν είναι όμως αρκετές για να μην επικυρώσουν τη συμφωνία για την Ελλάδα. Στέλνουν ωστόσο ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Βερολίνου για να «σφίξει τα λουριά» από Ιούνιο.

Ads

«Δίνοντας απλά παράταση του προγράμματος βοήθειας χωρίς όρους θα ρίξουμε νέο χρήμα» προειδοποίησε ο επικεφαλής της επιτροπής του CDU Κουρτ Λάουκ, καθώς και ο γενικός γραμματέας Βόλφγκανγκ Στάιγκερ. Στην ίδια γραμμή, ο Βαυαρός πολιτικός Νταβίντ Μπέντελς που ζήτησε από την Βουλή να καταψηφίσει την συμφωνία, την ίδια στιγμή που σε συνέντευξή του στην Handelsblatt υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ναι, υπό το φόβο της αριστερής στροφής

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της συντηρητικής παράταξης να υπερψηφίσουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος, με τα γερμανικά μέσα να αναφέρουν ότι βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης, ενδεικτικής ψηφοφορίας των Κ.Ο. Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Βερολίνο με αντικείμενο την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ads

Η ανησυχία των Γερμανών βουλευτών φέρεται να εστιάζει στη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει στην πράξη τα συμφωνηθέντα. Το επιχείρημα που προβλήθηκε στον Βολφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ότι και στο παρελθόν προηγούμενες κυβερνήσεις στην Αθήνα έδωσαν υποσχέσεις τις οποίες στη συνέχεια δεν τήρησαν. Άλλοι βουλευτές πάλι του επισήμαναν τον κίνδυνο αριστερής στροφής και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε περίπτωση που γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις έναντι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία αναμένεται να υπερψηφιστεί  καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διαθέτουν πλειοψηφία 504 εδρών στην Κάτω Βουλή. Οι βουλευτές που αναμένεται να καταψηφίσουν την συμφωνία, παρά την εκστρατεία κατευνασμού των πνευμάτων υπολογίζονται από τα γερμανικά ΜΜΕ στους 25 έως και 60.

Με το βλέμμα στραμμένο σε τρίτο πακέτο

Το ζήτημα όμως για τους Γερμανούς κυβερνητικούς βουλευτές δεν είναι τόσο η παρούσα συμφωνία, όσο το τι μέλλει γενέσθαι από τον Ιούνιο και μετά που λήγει η τετράμηνη παράταση για την Ελλάδα.

«Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας του SPD και υπεύθυνος για οικονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ. «Μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη», εκτίμησε.

Ο Λαρς Φελντ, ένας από τους λεγόμενους 5 σοφούς της γερμανικής οικονομίας λέει προς τη σημερινή Bild ότι μόνον μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 10 δις ενώ το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών από την πλευρά του υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δις ευρώ.

«Δεν έχουμε καν καιρό να σκεφτούμε για ένα τρίτο πρόγραμμα» δήλωσε ο βουλευτής του CDU  Ντέτλεφ Σάιφ. Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος απέκλεισε επίσης και την παροχή μιας
«προληπτικής πιστωτικής γραμμής», διαψεύδοντας σενάρια που ακολούθησαν την κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα.

Καμπάνια κατά της Ελλάδας

Με την γερμανική κυβέρνηση να είναι διχασμένη για το ελληνικό ζήτημα, το κλίμα δυναμιτίζει για άλλη μία φορά η λαϊκίστικη εφημερίδα Bild η οποία στο σημερινό πρωτοσέλιδο της καλεί τους Γερμανούς πολίτες να συμμετάσχουν σε καμπάνια κατά της Ελλάδας.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τον Ιούλιο νέο πρόγραμμα, και επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί άπληστων Ελλήνων καλεί τους Γερμανούς να τυπώσουν την φωτογραφία του εξωφύλλου να την κρατήσουν στα χέρια τους και να βγάλουν selfie την οποία μετά πρέπει να την στείλουν με mail στην εφημερίδα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Την Τετάρτη άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό φιλοξένησε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία μόλις το 21% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της συμφωνίας για την Ελλάδα.