Επιθέσεις που επιβεβαιώνουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δείχνουν σύμφωνα με αναλυτές πως πιθανώς γεννάται ένα «αντάρτικο», σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους στην Ουκρανία, ενισχύοντας έτσι την ουκρανική αντίσταση, την ώρα που ο στρατός της χώρας έχει προχωρήσει σε αντεπίθεση το τελευταίο διάστημα.

Ads

Ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ στεκόταν στη βεράντα της μητέρας του, όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του, πριν από περίπου ένα μήνα. Μία εβδομάδα αργότερα, τέλη Μαΐου, 75 περίπου μίλια μακριά, ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη κοντά στο γραφείο ενός άλλου Ρώσου αξιωματούχου, στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη.

Τόσο Ουκρανοί, όσο και Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις που έπληξαν την περιοχή που ελέγχεται από τους Ρώσους. Και οι δύο εκρήξεις φαίνεται να είναι έργο ενός αυξανόμενου -κατά τους αναλυτές- αντιστασιακού κινήματος, το οποίο τροφοδοτείται από την ολοένα και πιο βίαιη ρωσική καταστολή και την επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Από τη φύση τους, οι κρυφές δραστηριότητες οποιασδήποτε εξέγερσης είναι σκοτεινές και συχνά αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Είναι τόσο προς το συμφέρον των Ουκρανών να μιλούν για εξέγερση, όσο για τους Ρώσους να το υποτιμούν, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Ads

Ωστόσο, η έκρηξη που τραυμάτισε το δήμαρχο του Ενερχοντάρ, Αντρέι Σεβτσίκ, είναι μία από τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον υψηλών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες, που, σύμφωνα με αναλυτές, υποδηλώνουν αύξηση της αντάρτικης δραστηριότητας, με στόχο τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια της Νότιας Ουκρανίας.
Αυτές οι περιοχές, εκτεινόμενες δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια από την Ανατολική Ουκρανία στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία και στην ίδια τη Ρωσία, ήταν από τις πρώτες που έπεσαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει αντεπίθεση.

Τον περασμένο μήνα, Ουκρανοί αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν επιτεθεί σε ρωσικά τρένα και έχουν σκοτώσει δεκάδες Ρώσους στρατιώτες, ενώ υποστηρίζουν τις αντεπιθέσεις του ουκρανικού στρατού, αλλά οι ισχυρισμοί τους είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Οι αντάρτες έχουν, επίσης, δημιουργήσει ένα εικονικό Κέντρο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο παρέχει οδηγίες για το πώς για παράδειγμα μπορεί να στηθεί μια ενέδρα και τι πρέπει να κάνει κανείς σε περίπτωση σύλληψης.

Ο Αλεξάντερ Μοτίλ, ιστορικός και εμπειρογνώμονας σχετικά με την Ουκρανία στο Πανεπιστήμιο Rutgers, έχει ερευνήσει τις δημόσιες δηλώσεις σχετικά με πιθανή αντάρτικη δραστηριότητα και θεωρεί πως τα δεδομένα δείχνουν αύξηση.

«Είναι, φυσικά, πιθανό οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις να έχουν εμπλακεί σε ορισμένες από αυτές τις ενέργειες. Είναι, επίσης, πιθανό τα δεδομένα είναι ελλιπή», έγραψε. «Ακόμα κι έτσι, ο αριθμός των αντάρτικων ενεργειών είναι εντυπωσιακός και υποδηλώνει μία τάση προς όλο και μεγαλύτερη αντάρτικη δραστηριότητα».

Η έκρηξη στο Ενερχοντάρ και η ίντριγκα που ακολούθησε δείχνουν πώς οι ρωσικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξέγερσης μπορεί να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των ανταρτών.

Το Ενερχοντάρ είχε πληθυσμό 50.000 πριν από τον πόλεμο και ήταν το σπίτι για πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι κάτοικοι έστησαν ξύλινα οδοφράγματα στο δρόμο που οδηγεί στην πόλη, την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, αλλά δεν συγκρίνονταν με τα ρωσικά τανκς. Η Ρωσία πήρε τον έλεγχο της πόλης και διόρισε τον Σεβτσίκ δήμαρχο.

Στη συνέχεια σημειώθηκε η έκρηξη, την οποία το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» μετέδωσε στις 22 Μαΐου. Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το περιστατικό από δικές τους πηγές και δήλωσαν ότι, όπως φαίνεται, ο δήμαρχος ήταν ο στόχος.

Ο Ντμίτρο Ορλόφ, τον οποίο η Ουκρανία αναγνωρίζει ως νόμιμο δήμαρχο του Ενερχοντάρ, έγραψε στο Telegram ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εκκολαπτόμενη εξέγερση, στοχεύοντας σε απλούς πολίτες. Είπε ότι «ο αριθμός των απαγωγών ντόπιων έχει αυξηθεί σημαντικά» μετά την έκρηξη στην οποία εμπλέκεται ο Σεβτσίκ, και ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί.

Επίσης, δεν έχει απομείνει σχεδόν κανένα ουκρανικό νόμισμα στο Ενερχοντάρ, δήλωσε ο Ορλόφ, προσθέτοντας ότι, καθώς οι κατεχόμενες δυνάμεις προσπαθούν να κάνουν το ρούβλι της Ρωσίας το μοναδικό νόμισμα, οι τιμές για τα καθημερινά προϊόντα οικιακής χρήσης έχουν «ανέβει στα ύψη». Οι αναφορές για Ρώσους στρατιώτες, που λεηλατούν ως επί το πλείστον εγκαταλελειμμένα σπίτια, αυξάνονται, ενώ οι επικοινωνίες εντός και εκτός πόλης έχουν διακοπεί, δήλωσε.

Όλα αυτά, είπε ο Ορλόφ, θα προκαλέσουν αύξηση των ανταρτών. «Ακόμη και εκείνοι οι πολίτες που αρχικά είχαν ουδέτερη στάση απέναντι στους εισβολείς αρχίζουν να δείχνουν δυσαρέσκεια με τη ρωσική κατοχή», δήλωσε.

Φαίνεται ότι ο Ορλόφ δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται ότι οι αντάρτες θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για τους εκπροσώπους της Ρωσίας.