Προβληματισμό αλλά και φόβο προκαλεί στη μουσουλμανική κοινότητα που ζει στη Γερμανία η ολοένα αυξανόμενη δραστηριότητα του κινήματος των Πατριωτών Ευρωπαίων κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης (Pegida), τα μέλη του οποίου έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα πορεία διαμαρτυρίας στη Δρέσδη, με αφορμή τις δολοφονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, που οδήγησαν στο θάνατο συνολικά 17 άτομα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μας, απεύθυνε σήμερα έκκληση στο Pegida να μην πραγματοποιήσουν την πορεία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo δεν αξίζουν να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης από τέτοιους υποκριτές. Αν τους έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, θα το ακυρώσουν».

Ωστόσο και άλλοι πολιτικοί, όπως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ αλλά και ο επικεφαλής της βαυαρικής κυβέρνησης, Χορστ Ζίχοφερ, καταφέρονται με δηλώσεις τους στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εναντίον του Pegida. «Το κίνημα αυτό παίζει ένα ύπουλο παιχνίδι με τις λέξεις», τόνισε ο Ζίχοφερ.

Παράλληλα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Λειψίας απαγόρευσε τα πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ στη διαδήλωση της Pegida, με το σκεπτικό ότι προωθούνται ακραίες θέσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εκδηλώσεις θρησκευτικού μίσους.

Ads

Η απόφαση ελήφθη από τις δημοτικές αρχές για λόγους ασφάλειας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του δήμου: «Μετά το Παρίσι, πρέπει να θεωρείται πως οι καρικατούρες του Μωάμεθ συνιστούν πρόκληση», είπε ο εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, και ως εκ τούτου εγείρουν κίνδυνο για την ειρηνική εξέλιξη οποιωνδήποτε συγκεντρώσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζει τη Δευτέρα το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πίσω από το «πένθος» που εκφράζεται μέσω του Pegida, με αφορμή τις επιθέσεις στη Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο της Porte de Vincennes, φαίνεται πως υποκρύπτεται ένα έντονο ρεύμα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, ιδίως απέναντι σε όσους μουσουλμάνους ζουν στην Ευρώπη.

Μια «ταινία τρόμου»

Ως «ταινία τρόμου» περιγράφει στο BBC η 29χρονη τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα κάτοικος του Βερολίνου, Σιρίν Μανόλια Σακ, την άνοδο του Pegida κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

«Αυτό το νέο, αναδυόμενο κίνημα Pegida υπήρχε από πάντα στη γερμανική κοινωνία και οι ξένοι – όπως μας αποκαλούν – από διάφορους πολιτισμούς και εθνικότητες, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μουσουλμανικό υπόβαθρο, βρίσκονταν πάντοντε αντιμέτωποι με αυτό το είδος διακρίσεων και ρατσισμού», επισημαίνει η Σακ.

Παράλληλα, αποκαλεί το Pegida ως «βασική απειλή για την πολυπολιτισμικότητα, αφού οι εκπρόσωποί του προέρχονται από το βασικό ρεύμα της γερμανικής κοινωνίας».

Όπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το BBC, η ισλαμοφοβία αποτελεί τη βασικότερη αιτία που οι νέοι τουρκικής καταγωγής Γερμανοί υπήκοοι τείνουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και να επιστρέψουν στην Τουρκία.