Παραμένει πνιγμένη στο τοξικό νέφος η ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα από τους καπνούς των πυρκαγιών της περιοχής. Στους 52 οι νεκροί. Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας.

Ads

Πρόκειται για υπαλλήλους πρεσβειών της Αυστρίας, της Πολωνίας και του Καναδά ενώ η Γερμανία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της.

«Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση της Μόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας καταγραφής τιμών τοξικών αερίων «ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ», η οποία κατέγραψε αργά το μεσημέρι τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα ξεπέρασαν κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η συγκέντρωση άλλων δηλητηριωδών ουσιών στην ατμόσφαιρα της πόλης ήταν εννέα φορές υψηλότερη από το φυσιολογικό.

Ads

Ο καπνός, προϊόν της αργής καύσης των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, αλλά και των δασικών πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και «πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης», δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν, ενώ και η Γαλλία στέλνει πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. Εκατό πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα πρόσφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το Σάββατο συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Ωστόσο στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων (από τη στιγμή δηλαδή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές), οι εστίες που κατασβέστηκαν ήταν περισσότερες από εκείνες που ξέσπασαν.

Διαβάστε επίσης: