Συναλλαγματική αναπροσαρμογή του γιουάν ζήτησε, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα από τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους στο Λευκό Οίκο.

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το γιουάν παραμένει υποτιμημένο και θα πρέπει να υπάρξει μία αναπροσαρμογή, ώστε να επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην κινεζική αγορά και να διασφαλιστεί ότι το Πεκίνο δεν θα έχει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.

Από την πλευρά του, ο Χου Τζιντάο δεσμεύτηκε ότι «οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται διακρίσεις κατά την ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων στην Κίνα», κίνηση που χαιρέτησε ο αμερικανός πρόεδρος. «Χαιρετίζω την προθυμία του να λάβει νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής με τον ομόλογό του.

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο να συζητήσει με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα.

Ads

«Στο βαθμό που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το Θιβέτ αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι ΗΠΑ προτείνουν τον διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Δαλάι Λάμα προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές διατηρώντας την θρησκευτική ταυτότητα του λαού του Θιβέτ», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το Πεκίνο τονίζει ότι το Θιβέτ ανήκει στην Κίνα από τον 13ο αιώνα, κάτι το οποίο αμφισβητεί η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο ζήτησε την μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο παραδέχθηκε σήμερα ενώπιον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι “

Σχετικά με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ο Χου Τζιντάο παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν σε αυτόν τον τομέα», αν και, όπως συμπλήρωσε, η χώρα του έχει πραγματοποιήσει «τεράστια πρόοδο σε αυτό το θέμα».

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώσουμε τις ζωές των Κινέζων και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προωθήσουμε την δημοκρατία στην χώρα μας», πρόσθεσε ο Χου Τζιντάο.

«Η Κίνα αναγνωρίζει και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Χου Τζιντάο. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι «το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Εν τω μεταξύ, Κίνα και ΗΠΑ αποφάσισαν τη σύσταση ενός κοινού κέντρου εκπαίδευσης προσωπικού στην πυρηνική ασφάλεια στο έδαφος της Κίνας. Το νέο κέντρο θα χρηματοδοτηθεί από τη Κίνα και θα χρησιμοποιεί την αμερικανική τεχνογνωσία. Όπως ανακοινώθηκε αποστολή του κέντρου θα είναι η εκπαίδευση Κινέζων στην ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και σε τελική ανάλυση την αποτροπή της διάδοσης σχάσιμων υλικών, μία από τις βασικές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Ομπάμα, από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.