Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν μονάδες για να φρουρήσουν «ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις», μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενόψει των διαδηλώσεων που οργανώνουν για σήμερα οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν την Παρασκευή «πορεία εκατομμυρίων» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία για τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα θα έχουν η Άγνκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 638, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 4.000.

Υπενθυμίζεται ότι σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη υποστηρίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», ενώ επισημαίνεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία. Η κυβέρνηση ωστόσο δηλώνει πως «είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές πράξεις» από μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ζωντανή μετάδοση από το Al Jazeera

Ads

Για τις εξελίξεις της Πέμπτης ως το μεσημέρι της Παρασκευής δείτε ΕΔΩ

Διεθνείς Αντιδράσεις

O κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε σήμερα πως η γερμανική κυβέρνηση «καταδικάζει κατηγορηματικά τη βία» στην Αίγυπτο και καλεί όλα τα μέρη να διαπραγματευθούν. «Μόνο μια καλή λύση υπάρχει, είναι αυτή την οποία προτείνουμε, είναι η επιστροφή στις συνομιλίες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε εξάλλου πως η χώρα επέκτεινε την προειδοποίηση που απευθύνει προς τους ταξιδιώτες στην Αίγυπτο και τους καλεί τώρα να αποφεύγουν και τα τουριστικά θέρετρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τη διεξαγωγή Ευρωπαϊκής Συνοδού Κορυφής τη Δευτέρα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο ανακοίνωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στο Παρίσι έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα έχει σήμερα, γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας), συνομιλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αφού προηγουμένως επικοινωνήσει, γύρω στις 15:15 (ώρα Ελλάδας), με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. (Ο Ολάντ ζήτησε την Πέμπτη να σταματήσει αμέσως η βία που την προηγουμένη είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 600 ανθρώπους).

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Αίγυπτο να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση και τόνισε ότι ακραίες οργανώσεις ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την κλιμάκωση της έντασης στη χώρα. «Δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αυτό θα ήταν υπερβολικά σοβαρό», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο και το ΔιεθνέςΝομισματικό Ταμείο να μην παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια.